Akkerbouw

Nieuws 874 x bekeken

Britse bietenprijs weer lager

Londen – De Britse bietenprijs voor het volgende seizoen ligt met 20,30 pond (€28,60) per ton ruim 15 procent lager dan wat voor de komende bietenoogst betaald wordt. Dat is de tweede achtereenvolgende verlaging van de bietenprijs voor de Britse telers.

De bietenprijs voor 2016/2017 is overeengekomen tussen de National Farmers Union (NFU) en de enige bietsuikerproducent British Sugar. De prijs voor bieten boven het quotum moet nog worden vastgesteld. Net als dit seizoen hoeven Britse telers ook volgend jaar hun quotum niet vol te maken, maar kunnen ze tussen de 0 en 100 procent daarvan aanleveren zonder gevolgen voor hun quotum voor 2017/2018.

Verlaging gecontracteerde tonnage

British Sugar heeft dit jaar al het totale gecontracteerde tonnage aanzienlijk verlaagd en telers ook de gelegenheid geboden niet alle overeengekomen bieten te leveren. Dat heeft er toe geleid dat telers vrijwillig afzien van 11 procent van die tonnage. Daarnaast is nog eens 9 procent elders gekort. ''Het pakket dat we nu zijn overeengekomen moet het mogelijk maken dat bieten kunnen concurreren in de rotatie en legt ook de basis voor een goede toekomst voor zowel de telers als de Britse suikerbietenindustrie", denkt de NFU.

Of registreer je om te kunnen reageren.