Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Akkerbouw vraagt ontheffing voor muizenbestrijding

Den Haag – De Brancheorganisatie Akkerbouw heeft een ontheffing aangevraagd voor de chemische bestrijding van muizen in gewassen.

Als de vrijstelling wordt verleend, moet de bestrijding waarschijnlijk worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), lid van de BO-Akkerbouw, inventariseerde de muizenschade. De meeste schade is gemeld in het Westerkwartier in Groningen en Noordwest-Friesland, zegt NAV-voorzitter Teun de Jong. "Op veel percelen graszaad en wintergaan bedraagt de schade rond de 25 procent. Er zijn zelfs percelen met meer dan 50 procent schade. Buiten deze gebieden kwamen ook incidentele meldingen van schade."

Vrijstelling

Chemische bestrijding van muizen is sinds een aantal jaren niet meer toegestaan. De aanvraag betreft een middel dat in andere landen volop wordt gebruikt. Volgens De Jong kan de fabrikant het van de plank halen als de vrijstelling wordt verleend. "Ook hebben de gespecialiseerde bedrijven voldoende capaciteit om de muizen te bestrijden."

Verplaatsing

De behandeling van de aanvraag duurt enkele weken. Dan zijn het graan en graszaad al geoogst, beseft de Jong. "Dan verplaatsen de muizen zich naar andere gewassen. We hopen dat de vrijstelling grote schade in die gewassen kan voorkomen."

Laatste reacties

 • trijnie

  Het vervolg van chemische bestrijding: natuurlijke vijanden ook vergiftigd en dan nog maar meer vergif ertegenaan. Dom bezig.

 • Ed Heesbeen

  Het mensDOM is verkeerd bezig, eerst alle natuurlijke vijanden zoals roofvogels en vossen uitmoorden en dan alles chemisch reinigen.

 • farmer4life1

  ligt aan welk vergif. 

  Er zijn genoeg 'preditors' roofdieren. Dat zou juist minder moeten. Voor de jonge gruttos, de natuur is niet in  evenwicht. 

 • agro1

  kraaiachtigen, eerteklas praedatoren, zijn er zat. meeuwen eten ook muisjes. prima biologische bestrijding, je hoeft er zelfs niet bij te helpen. het mooie van een 'spontane' bestrijding is, dat deze altijd te laat komt en slechts zeer gedeeltelijk effectief is, wat de door stapeltjes misleide polcor goegemeente ook beweert. voed de wereld en verhonger.

 • trijnie

  Ook ik had een behoorlijke muizenplaag afgelopen winter maar ze zijn mooi opgeruimd door de roofvogels.Braakballen te over en allemaal muizenresten.
  De wereld gaat ten onder aan mensenvlijt, denken alles te kunnen beheersen maar het begint al aardig foute boel te worden.

 • J@gertje

  Ed Heesbeen # 2 is niet alleen aktief binnen de PvdD, hij is penningmeester van de Stichting Konijnen in Nood waar Peter Janssen (alias de vegan streaker) de voorzitter van is.
  En dat soort mensen gaan we hier toch niet serieus nemen?
  Trouwens, aan zijn gevulde uiterlijk te zien is Ed alles behalve een veganist.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.