Akkerbouw

Nieuws 4267 x bekeken

Aardappelopbrengst België onder het gemiddelde

Kruishoutem – De opbrengst van het vroege fritesras Anosta bedraagt in België gemiddeld 34,2 ton per hectare. Dat is 1,5 ton minder dan in voorgaande jaren, blijkt uit de eerste proefrooiingen van dit ras door het Belgische aardappelinstituut PCA.

De bruto-opbrengst (alle sorteringen plus afval) lag tussen 24 en 43 ton na gemiddeld 92 groeidagen. Het PCA deed ook proefrooiingen met Anosta van 2008 tot en met 2012. Toen was de opbrengst na een zelfde aantal groeidagen gemiddeld 1,5 ton hoger, meldt het instituut.

Fijnere sortering

De sortering is dit jaar wel fijner. Ongeveer 58 procent van de knollen zat in de sortering 50 millimeter opwaarts. Het 5-jarig gemiddelde van 50-op bedraagt 65 procent. Het onderwatergewicht is met gemiddeld 365 gram iets hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Het PCA voerde de proefrooiingen uit op acht praktijkpercelen Anosta.

Proefrooiingen

In Nederland deed Aviko Potato de eerste proefrooiingen bij de vroege rassen Première en Miranda. Première zat in week 28 gemiddeld op 47 ton per hectare 40 millimeter opwaarts. Dat is 17 procent lager dan week 28 van vorig jaar. De opbrengst van Miranda is met 21 ton 40-op ruim 50 procent lager dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.