Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

10 tot 15 procent lagere aardappelopbrengst

Dronten - De fritesaardappelen lijken 10 tot 15 procent minder te gaan opbrengen in vergelijking met vorig jaar. Die conclusie kan getrokken worden uit de proefrooicijfers van Aviko Potato.

Op basis van de opbrengsten van het vroege ras Miranda en het latere ras Fontane in week 28 lijkt de aardappeloogst op een lage hectareopbrengst af te stevenen. Deze liggen een derde onder de opbrengsten van vorig jaar.

Koel voorjaar

Het verschil met vorig jaar is echter dat seizoen 2014 een vroeg jaar met hoge opbrengstpotentie was en seizoen 2015 een gemiddeld jaar. In 2015 kwamen de aardappelen gemiddeld twee tot drie weken later in de grond dan vorig jaar.

Het koele voorjaar zorgde er vervolgens voor dat de twee weken groeiachterstand ten opzichte van vorig jaar bleef. De opbrengstachterstand zal later dit seizoen daarom minder zijn dan 30 procent, concludeert Aviko Potato. 10 tot 15 procent minder lijkt reëler.

Minder opbrengst Première

Bij Première is de opbrengstachterstand al te zien.  De opbrengst was in 2015 in week 25 35 procent lager dan in week 24 2014 (37 tegen 24 ton per hectare), maar in week 30 was het uiteindelijke opbrengstverschil geslonken tot 12 procent (50 ton tegen 57 ton).

Eén reactie

  • agratax2

    Hopelijk vertaalt deze opbrengst verlaging zich in de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.