Akkerbouw

Nieuws

Witrot baart zorgen in plant- en zaaiuien

Oude Tonge – Witrot komt dit seizoen opvallend veel voor in zowel plant- als zaaiuien. Dat nemen adviseurs waar. Vooral in het Zuidwesten is het raak.

De bodemgebonden ziekte witrot, veroorzaakt door de bodemschimmel Sclerotium cepivorum, komt veel voor in de uien dit jaar. "Dat is zorgelijk", zegt Rinus Struik van Mol Agrocom, die telers via Twitter adviseert om plekken die achterblijven in loofontwikkeling direct te controleren. Hoe groot de schade is, vindt hij lastig in de te schatten. "Het komt plaatselijk veel voor. Vooral in de oude teeltgebieden, waar je een groter risico hebt op aanwezigheid van de schimmel. In de plantuien zie je vanaf de weg al grote gele plekken in de percelen. Bij zaaiuien zie je het pas als je er echt in kijkt."

Johnny Remijn van adviesbureau DLV Plant, team zuidwest, ziet ook veel witrotaantastingen. "Hoe gaan we deze schimmel te lijf?', vraagt hij zich af. "Dit wordt een groot probleem. Het komt zeker meer voor dan in voorgaande jaren; ik rij al twee dagen van besmet perceel naar besmet perceel. Dat is dus wel even schrikken. De besmette uien kun je niet meer verkopen. En in theorie kun je op die percelen jarenlang geen uien meer telen."

In het Midden en Noorden is nog amper witrot geconstateerd, zegt Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. "Vorig jaar kwam het wèl voor in Flevoland en die plekken lopen we ook dit seizoen weer na. Vooralsnog zien we niets." Jonker geeft aan de schimmel optimaal zijn gang gaat tussen de 14 en 18 graden. "Die temperatuur hebben we veel gehad. Boven de 21 graden doet 'ie niet veel meer. Tijd voor warm weer dus."

De schimmel die witrot veroorzaakt, kan tientallen jaren in de bodem overleven. Uitgraven is een methode om van een aantasting af te komen. Met bedrijfshygiëne kan verdere verspreiding worden voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.