Akkerbouw

Nieuws 1770 x bekeken

Vorst vernietigt koolzaad in Canada

Winnipeg – Akkerbouwers in Canada hebben 324.000 hectare koolzaad verloren door vorst. Dat is 4 procent van het totale areaal. Volgens persbureau Reuters ontbreekt het de telers aan voldoende zaaizaad om het kapot gevroren areaal opnieuw in te zaaien.

De vorstschade van vorige week leidt tot veel handel op de termijnmarkten. In Parijs sloot het augustuscontract vorige week vrijdag op €365,75. Maandag sloot het contract bijna €11 hoger. Dinsdag en woensdag zakte de notering iets door winstnemingen. Maandag en dinsdag werden in Parijs 16.572 augustuscontracten verhandeld. Normaal is dat 1.000 tot 3.500 contracten per dag. Op de termijnmarkt in Winnipeg in Canada steeg het eerstaflopende termijncontract deze week met ruim 5 procent.

Canada is verreweg de grootste exporteur van koolzaad in de wereld. De akkerbouwers zaaiden dit jaar 7,9 miljoen hectare koolzaad. Dat is al 300.000 hectare minder dan vorig jaar en het kleinste areaal in vier jaar. Dit legde al een bodem in de koolzaadmarkt in Canada.

Of registreer je om te kunnen reageren.