Akkerbouw

Nieuws 1070 x bekeken

Uienafzet piekte begin mei alleen in Brazilië

Den Haag - De Nederlandse uienexport beliep in de eerste week van mei een totaal van 16.500 ton, volgens gegevens van KCB / GroentenFruit Huis.

Dat was 1.800 ton minder dan het vijfjarig gemiddelde. Er ging nog wel veel naar Brazilië, te weten 6.750 ton ofwel 40 procent van het totaal. Het was waarschijnlijk de laatste week dat Brazilië zoveel afnam. Vanaf de jaarwisseling tot en met de laatste rapportageweek (week 19), is er een hoeveelheid van 73.000 ton uien naar Brazilië verscheept, ruim vijfmaal zoveel als in voorgaande jaren. Het is bijna 20.000 ton meer dan doorgaans wordt geplaatst in Rusland, een exportbestemming die dit seizoen geheel uit beeld is. De uitzonderlijke export naar Brazilië was tevens compensatie voor tegenvallende uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. Deze bepaalt normaal 12 procent van de totale uienexport, maar kwam nu nog niet tot 10 procent (1.930 ton per week). Senegal en Ivoorkust waren wel flink aan de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.