Akkerbouw

Nieuws 1792 x bekeken 1 reactielaatste update:12 jun 2015

USDA-rapport duwt tarweprijs omlaag

Washington – De nieuwe graanprognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) duwt de tarweprijs omlaag op de termijnmarkt in Chicago.

Dat komt vooral doordat het USDA de tarweoogst in de VS hoger inschat dan analisten.

Voor Rusland en Oekraïne gaat het USDA nu ook uit van grotere tarweoogsten in het nieuwe seizoen 2015/2016 dan in de eerste prognose die vorige maand verscheen. Daardoor is meer tarwe beschikbaar voor export en dat vergroot de concurrentie voor de EU op de afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dat drukte de tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs.

Ook de wereldproductie aan tarwe stijgt in het Wasde-rapport van het USDA. Maar dat geldt ook voor het verbruik, zodat per saldo de beschikbaarheid vrijwel gelijk blijft aan de vorige prognose.

De totale graanvoorraad in de wereld aan het eind van 2015/2016 staat op 521,2 miljoen ton. Dat is 10 miljoen ton minder dan vorig jaar, maar wel 12 miljoen ton meer dan aan het eind van 2013/2014.

Bij mais en sojabonen verandert weinig ten opzichte van het mei-rapport. Er zijn veel mais en sojabonen beschikbaar in 2015/2016.

Eén reactie

  • erwinvaneijk


    eerst maar binnen halen de oogst

Of registreer je om te kunnen reageren.