Akkerbouw

Nieuws

Start project rond duurzame landbouw Hoeksche Waard

Steenwijkerwold – Om het gebied de Hoeksche Waard op de kaart te zetten als koploper in duurzame landbouw hebben drie partijen – Stichting Veldleeuwerik, provincie Zuid-Holland en Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW) – het project Pilotbedrijven Hoeksche Waard opgezet.

Het project wordt aanstaande woensdag en donderdag afgetrapt met een rondgang langs de betrokken akkerbouwbedrijven en een politiek forum op het bedrijf Novifarm in Mijnsheerenland.

In het project schroeven negen pilotbedrijven hun verduurzamingsambities op naar een hoger niveau. Deze akkerbouwers zijn al deelnemer aan verduurzamingsinitiatief Veldleeuwerik. Waar normaal gesproken jaarlijks een duurzaamheidsplan wordt opgesteld, is dit bij deze telers voor twee jaar gedaan. De provincie stelt budget beschikbaar voor de extra middelen die de boeren hiervoor nodig hebben.

"Vanuit Stichting Veldleeuwerik is voor de Hoeksche Waard gekozen, omdat de telers hier traditioneel voorlopers zijn in de landbouw", legt Martijn Buijsse, manager operations bij Stichting Veldleeuwerik, uit. "Ze werken goed samen en weten veel partijen aan zich te binden. Dat hebben wij aangegrepen om duurzame landbouw beter zichtbaar te maken voor burgers, partners, collega-akkerbouwers en overheden."

De lat voor verduurzaming is bij deze bedrijven hoger gelegd. "De maatregelen die ze hiervoor nemen maken we zichtbaar en we monitoren ook de effecten van deze maatregelen. Bijvoorbeeld de installatie van een fytobak of spoelplaats om het afspoelen van middelen tegen te gaan."

Ook wordt op initiatief van de telers het gebruik van korte afzetketens onderzocht. "De Hoeksche Waard zit dicht bij Rotterdam. We bekijken of korte ketens kunnen leiden tot meerwaarde voor duurzame producten."

Of registreer je om te kunnen reageren.