Akkerbouw

Nieuws 2624 x bekeken 7 reacties

Phytophthora gevonden in afvalhoop Drenthe

Nieuw-Buinen – De eerste melding van de aardappelziekte phytophthora van dit seizoen is een feit. De besmette plant is aangetroffen in een afvalhoop in Drenthe.

De afvalhoop in het Veenkoloniale Nieuw-Buinen was vorig jaar wel afgedekt, maar dit jaar vergeten. Dat zegt Roelof Naber, manager akkerbouw bij DLV Plant Noordoost, die de vondst deed en de bron heeft geruimd. "De winter was kennelijk te zacht om de knollen kapot te laten vriezen."

De situatie lijkt veel op dat van vorig seizoen, toen phytophthora flink om zich heen sloeg en op bijna alle percelen voorkwam. De beheersing van de ziekte kostte telers tijd en middelen. De opnieuw milde winter vormt een groene brug tussen de twee seizoenen. Aardappelopslag komt veel voor, wat een risicofactor is.

Hoewel in het teeltgebied van de zetmeelaardappel vaak relatief veel druk van de ziekte is, verwacht Naber dat ook elders in het land aantastingen kunnen worden gevonden. "De factoren zijn overal gunstig voor de ziekte."

Pluspunt ten aanzien van phytophthora is de trage groei door het koude voorjaar, stipt Naber aan. "Hoe sneller de planten groeien, hoe sneller phytophthora tevoorschijn komt. De snelle ontwikkeling leidt tot meer onbeschermd blad."

In het Noordwesten, waaronder ook het vorig jaar fors getroffen Flevoland valt, heeft collega Paul Hooijman nog geen phytophthora gezien. "Telers besteden veel aandacht aan het afdekken van de afvalhopen en zitten er bovenop met het spuiten. Velen hebben er al een bescherming op zitten en dat is vroeg."

Naber: "Timing is alles bij de bestrijding van phytophthora. Om het gewas goed te beschermen, moet je vlak voor een kritieke periode het veld in."

Bekijk welke Phytophthora-haarden er in Nederland zijn met de monitor van Boerderij.

Laatste reacties

 • trijnie

  Hopen aardappels, volwaardig voedsel, moet bevriezen...... Waar zijn we mee bezig.......

 • pinkeltje


  Ja, wat een schandaal Trijnie. Ze hadden die aardappelen op moeten eten in plaats van te laten bevriezen. Wat maken die boeren er toch weer een potje van. Komt zeker omdat de aardappelen zo goedkoop waren?

 • agro1


  trijnie, lieve jongen, gooi je vele vooroordelen overboord en lees waar het over gaat: aardappelafvalhopen. begin maar te schillen... hoewel.. bij de huidige, uit enkel nullen vóór én achter de komma bestaande prijzen, ware het verkieslijk geweest, als er hopen aardappels bevroren waren. er is op deze wereld een schokkend overschot aan grondstoffen en zeker aan voedsel. alles sal reg kom!!!

 • trijnie

  Waarom niet als beestenvoer of er energie mee opwekken?

 • pinkeltje


  Omdat het meer kost dan dat het opbrengt. Zo simpel is dat. Maar dat had je toch zelf ook wel bedacht mag ik aannemen?

 • J@gertje

  Trijnie weet al hoe een pieper er uit ziet en dat ze aan de boom groeien.

 • agro1


  trijnie, wat nu volgt weet je natuurlijk als superdeskundige allang, maar wellicht ten overvloede: de voerprijzen zijn momenteel zo laag, dat de veehouders het nog niet voor niks willen komen ophalen en rauwe aardappels is geen gereed product, dus voor fourage beperkt bruikbaar. voor energieopwekking is, zeker voor een veel waterbevattend product als patatten geen verwerkingscapaciteit. bij de huidige lage en ook hogere energieprijzen is dat trouwens, niet alleen energetisch, superonrendabel. dit alles was niet van toepassing, het ging tenslotte om aarappelafvalhopen, maar goed.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.