AkkerbouwNieuws

Phytophthora gevonden in afvalhoop Drenthe

Nieuw-Buinen – De eerste melding van de aardappelziekte phytophthora van dit seizoen is een feit. De besmette plant is aangetroffen in een afvalhoop in Drenthe.

De afvalhoop in het Veenkoloniale Nieuw-Buinen was vorig jaar wel afgedekt, maar dit jaar vergeten. Dat zegt Roelof Naber, manager akkerbouw bij DLV Plant Noordoost, die de vondst deed en de bron heeft geruimd. “De winter was kennelijk te zacht om de knollen kapot te laten vriezen.”

De situatie lijkt veel op dat van vorig seizoen, toen phytophthora flink om zich heen sloeg en op bijna alle percelen voorkwam. De beheersing van de ziekte kostte telers tijd en middelen. De opnieuw milde winter vormt een groene brug tussen de twee seizoenen. Aardappelopslag komt veel voor, wat een risicofactor is.

Hoewel in het teeltgebied van de zetmeelaardappel vaak relatief veel druk van de ziekte is, verwacht Naber dat ook elders in het land aantastingen kunnen worden gevonden. “De factoren zijn overal gunstig voor de ziekte.”

Pluspunt ten aanzien van phytophthora is de trage groei door het koude voorjaar, stipt Naber aan. “Hoe sneller de planten groeien, hoe sneller phytophthora tevoorschijn komt. De snelle ontwikkeling leidt tot meer onbeschermd blad.”

In het Noordwesten, waaronder ook het vorig jaar fors getroffen Flevoland valt, heeft collega Paul Hooijman nog geen phytophthora gezien. “Telers besteden veel aandacht aan het afdekken van de afvalhopen en zitten er bovenop met het spuiten. Velen hebben er al een bescherming op zitten en dat is vroeg.”

Naber: “Timing is alles bij de bestrijding van phytophthora. Om het gewas goed te beschermen, moet je vlak voor een kritieke periode het veld in.”

Bekijk welke Phytophthora-haarden er in Nederland zijn met de monitor van Boerderij.

Beheer
WP Admin