AkkerbouwNieuws

Ovrede over akkers als beschermd dorpsgezicht

Bildtdijken – Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is het niet eens met de bezwaren die de Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV) heeft tegen de aanwijzing van de Bildtdijken aan de noordwestkust van Friesland als beschermd dorpsgezicht.

De NAV is teleurgesteld over het besluit van de minister om het bezwaar van de NAV terzijde te leggen.  De bond vindt het onbegrijpelijk en ondemocratisch dat de minister de wens van de meerderheid van de gemeenteraad naast zich neerlegt.

In de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht worden de Bildtdijken samen met de aangrenzende en tussenliggende akkerbouwpercelen betrokken. De NAV is er niet gerust op dat de aanwijzing geen gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering op de betrokken akkerbouwbedrijven.

De bond blijft op zijn standpunt dat meenemen van het akkerland in de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht lijnrecht indruist tegen het door zowel Rijksoverheid als Provincie Friesland gepropageerde beleid dat boerenbedrijven geen haarbreed in de weg mag worden gelegd. De akkerbouwvakbond overweegt de beslissing van de minister via de rechter aan te vechten.

Beheer
WP Admin