Akkerbouw

Nieuws

Nog steeds droog ondanks regen

De Bilt – De regen van de laatste dagen is niet voldoende om het neerslagtekort op te heffen, zo blijkt uit gegevens van het weerinstituut KNMI.

Het huidige seizoen schurkt nog steeds tegen de 5 procent droogste jaren aan. Het neerslagtekort is het grootst in het westen van Nederland en nog altijd overal aan de orde. Zo heeft het zondag overal geregend, variërend van enkele millimeters tot 23 millimeter lokaal in Zeeland en 22 millimeter in het Oosten. Daar komen op de buiige maandag zeker weer millimeters bij, wat goed is voor de gewassen.

 

Voor de meeste akkerbouwers is het echter een druppel op de gloeiende plaat. Deze regenachtige periode lost een neerslagtekort van weken niet zo snel op. Ook gewasverdamping speelt een rol. Alleen daarvoor is al een paar millimeter per dag nodig.

Dus is beregenen, daar waar hiervoor – zo mogelijk - is gekozen, vaak nog aan de orde van de dag om de gewassen aan de groei te houden. Voor dit seizoen worden geen topopbrengsten verwacht. Door de huidige droogte, maar ook door het relatief koude voorjaar. De gewassen lopen zeker een week achter op het langjarig gemiddelde. De hoop is gevestigd op hoge prijzen door de lagere hectare-opbrengsten.

Voor de rest van de week wordt droger weer voorspeld. De lange termijn verwachtingen zijn zeer onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.