Akkerbouw

Nieuws 1754 x bekeken

NAK en BKD controleren afvalhopen aardappelen en uien

Emmeloord - De keuringsdiensten NAK en BKD gaan intensief controleren op de verplichte afdekking van aardappel– en uienafvalhopen.

De keuringsdiensten doen dit vanaf dit seizoen in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Mensen kunnen schadelijke afvalhopen van aardappelen melden bij de NAK. Voor niet goed afgedekte uienafvalhopen kunnen mensen terecht bij de BKD. De verplichting tot goed afdekken geldt sinds 15 april.

Onafgedekte afvalhopen zijn infectiebronnen voor valse meeldauw en koprot in uien en phytophthora in aardappelen. Afdekken met zwart landbouwplastic is een relatief goedkope en praktische oplossing. Na een jaar is de hoop onschadelijk en kan deze worden verwerkt.

NAK en BKD keuren jaarlijks ongeveer duizend afvalhopen. Hiervan zijn ongeveer zestig hopen niet of onvoldoende afgedekt. Bijna alle telers treffen na een waarschuwing direct maatregelen om de afvalhoop onschadelijk te maken. Bij twee tot drie telers helpt waarschuwen niet. Bij deze bedrijven moet het nemen van maatregelen afgedwongen worden.

Dit gebeurt vanaf dit jaar niet meer via het tuchtrecht, maar via een bestuursrechtelijke procedure. Dat betekent dat de NVWA een last onder dwangsom (LOD) kan opleggen. De LOD verplicht de ondernemer om een overtreding ongedaan te maken. Doet hij dit niet, dan moet hij een dwangsom van €500 voor elke dag dat de overtreding wordt geconstateerd. Na 4 dagen kan een last onder bestuursdwang (LOB) worden opgelegd. Dit betekent dat overtredingen op kosten van de teler door de NVWA worden hersteld.

In zeer ernstige gevallen kan bovendien een strafrechtelijke procedure ingezet worden. Er wordt dan een proces verbaal opgemaakt en de zaak wordt doorgeleid naar de officier van justitie die besluit om al of niet tot vervolging over te gaan. Een voorbeeld van een ernstige overtreding is het aantreffen van een aardappelafvalhoop met sporulerende phytophthora en tegenwerking van de teler/ondernemer om de overtreding ongedaan te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.