Akkerbouw

Nieuws 924 x bekeken

Minder verlagingen in pootgoed bij veldkeuring NAK

Emmeloord – Het percentage verlagingen is kleiner dan vorig jaar, zo blijkt uit de voorlopige veldkeuring van de keuringsdienst NAK.

Ruim tweederde van de pootgoedpercelen is voor de eerste keer gekeurd. Bijna 400 hectare is hierbij in klasse verlaagd, dit is 1 procent van het areaal. De verlagingen zijn voornamelijk toe te schrijven aan bacterieziek. Daarnaast zijn er percelen verlaagd of teruggetrokken door telers vanwege onderzeeërs (poters die na het poten niet boven komen, maar door te sterke fysiologische veroudering direct knolletjes op de kiemen vormen). Het verlagingspercentage is lager dan vorig jaar, maar vergelijkbaar met 2013.

Bron: NAK

Verder meldt de NAK dat er de afgelopen periode veel virusoverdragende bladluizen zijn geconstateerd, vooral in het zuiden van het land. Ook in andere regio's zijn in de afgelopen week perzikbladluizen gevangen. "Het is belangrijk om alert te blijven, vooral bij mooi zonnig weer zijn er veel virusoverdragende bladluizen actief", waarschuwt de keuringsinstantie.

De vaste commissie komt woensdag 1 juli voor het eerst bijeen voor het vaststellen van de ontheffingsdata voor de nacontrole.

Of registreer je om te kunnen reageren.