AkkerbouwNieuws

Meer dan €100 per hectare voordeel met exact bemesten

Biervliet – Toediening van mest op basis van werkelijke gehaltes kan de akkerbouwer een saldovoordeel van meer dan €100 per hectare opleveren. Dat zegt Jorgen Audenaart, strategiemanager bij John Deer in Mannheim (D.)

Vrijdag sprak hij in Biervliet (Zld.) bij de presentatie van een nieuwe Vervaet Hydro Trike over near-infrared spectroscopy (Nirs). Daarmee is het mogelijk om bij het uitrijden van mest voortdurend gehaltes te meten. Het is dan mogelijk om ook in het geval van niet-uniforme vrachten mest voortdurend precies de gewenste hoeveelheden nutriënten te geven. Het Nirs-systeem van John Deere meet tijdens het uitrijden de gehaltes aan N-totaal, ammoniak, fosfaat, kalium en droge stof.  “Drijfmest kun je dan uitrijden op basis van werkelijke gehalten in plaats van op basis van volume”, licht Audenaert toe. “Dit is een enorme stap in precisie.” Het systeem werkt met varkens-, rundermest en met digestaat uit de vergister.

Naar verwachting is het systeem eind 2015 beschikbaar voor opbouw op mesttoedieningsapparatuur. Voor  een later stadium ziet Audenaert ook mogelijkheden voor onmiddellijke analyse van mest op vrachtauto’s. Daarover is overleg met het ministerie van Economische Zaken.

Directeur Robin Vervaet  van machinefabriek Frans Vervaet in Biervliet zegt dat in de loop van 2016  het systeem ook leverbaar komt op de Hydro Trikes die het bedrijf maakt.

Beheer
WP Admin