Akkerbouw

Nieuws 6194 x bekeken 12 reacties

Meer dan €100 per hectare voordeel met exact bemesten

Biervliet - Toediening van mest op basis van werkelijke gehaltes kan de akkerbouwer een saldovoordeel van meer dan €100 per hectare opleveren. Dat zegt Jorgen Audenaart, strategiemanager bij John Deer in Mannheim (D.)

Vrijdag sprak hij in Biervliet (Zld.) bij de presentatie van een nieuwe Vervaet Hydro Trike over near-infrared spectroscopy (Nirs). Daarmee is het mogelijk om bij het uitrijden van mest voortdurend gehaltes te meten. Het is dan mogelijk om ook in het geval van niet-uniforme vrachten mest voortdurend precies de gewenste hoeveelheden nutriënten te geven. Het Nirs-systeem van John Deere meet tijdens het uitrijden de gehaltes aan N-totaal, ammoniak, fosfaat, kalium en droge stof.  "Drijfmest kun je dan uitrijden op basis van werkelijke gehalten in plaats van op basis van volume", licht Audenaert toe. "Dit is een enorme stap in precisie." Het systeem werkt met varkens-, rundermest en met digestaat uit de vergister.

Naar verwachting is het systeem eind 2015 beschikbaar voor opbouw op mesttoedieningsapparatuur. Voor  een later stadium ziet Audenaert ook mogelijkheden voor onmiddellijke analyse van mest op vrachtauto's. Daarover is overleg met het ministerie van Economische Zaken.
Directeur Robin Vervaet  van machinefabriek Frans Vervaet in Biervliet zegt dat in de loop van 2016  het systeem ook leverbaar komt op de Hydro Trikes die het bedrijf maakt.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  als alle gemeten waarden hetzelfde zijn,(ook van bureau s) is dit ideaal. Als dit niet het geval is waar ben je dan mee bezig? En als de gehaltes kali fosfaat stikstof ook nog eens verschillen.

 • tinus888

  waarom laten de akkerbouwers geen mestsilo's plaatsen?

 • hjjschouten

  Als je 5 vrachten van elk 37 ton aanvoerd en je krijgt verschillen van 48 kg fosfaat en 127 kg stikstof en 124 gk kali per vracht
  Of 150 kg fosfaat en 299 kg stikstof en 223 kg kali ,dan is er van gericht bemesten geen sprake meer .

  Het wordt tijd dat je de gehaltes krijg voor dat de mest gebracht wordt .

 • massy


  Het grootste probleem zit bij de varkenshouders er wordt gewoon veel te veel water verspilt met het schoon maken van de afdelingen. en er wordt misschien wel van 3 of 4 verschillende bedrijven op dat moment mest aangevoerd.

 • Tearpoal

  Het is in elk geval een ultieme manier voor de Cumela-jongens om werk naar zich toe te trekken. Over de betrouwbaarheid van analyse stappen we dan maar gehalve overeen.

 • agro1


  2, waarom een ander zijn armoe binnenhalen? weet er staan, ideaal??? nou neee.  spul laten waar het hoort. word je als akkerbouwer ook niet bij de beer gedaan. alleen als der Staat de actuele analyse erkent, heeft het waarde, anders leuk speelgoed en monster zonder waarde.

 • hulshof33

  Ik ben wel erg benieuwd naar de betrouwbaarheid van de analyses. Als je weet dat NIRS in principe niet voor anorganische elementen (P en K)  is bedoeld.

 • mtsvanaaken


  <em>gewoon rundveemest gebruiken,</em> die is veel constanter dan varkensmest. Ook meer org. stof aanvoer.

 • John*

  eigenlijk is gewoon iedere varkensboer verplicht een mestopslag te bouwen waarin gemixt kan worden.

 • gjcamps


  @john, is dat niet eerder de plicht van mesthandelaren /transporteurs? Zij vragen ook veel geld voor hun diensten.

 • ae-ea

  gewoon 120 % van de norm bemesten, zeurt er niemand meer, Behalve Den Haag.

 • John*


  mest uit de wagen, mixen en weer in de wagen is altijd kostprijs verhogend.. Silo op bedrijf erbij (extra opslag) volpompen, mixen, monster trekken en wegbrengen lijkt mij toch meer gericht.. i.c.m. met mestscheiding is er mest te maken waarmee t maximale aantal kuubs op een hectare uitgereden kan worden.  

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.