Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Meer bodemleven bij beperkte grondbewerking

Lelystad - Grondbewerking heeft een grote invloed op biologische activiteit in de bodem.

Bij een gereduceerde, niet-kerende grondbewerking is er na een paar jaar meer bodemleven en een hogere bodemactiviteit dan in een traditioneel ploegsysteem. Dat blijkt uit een onderzoek binnen het project BASIS dat op PPO proefbedrijf Broekemahoeve in Lelystad uitgevoerd wordt. Het project BASIS test en verbetert alternatieve grondbewerkingssystemen. Ook beoordeelt het project de landbouwkundige en milieukundige voor- en nadelen onder Nederlandse omstandigheden. De invloed van de grondbewerking op de ziektewerende eigenschappen blijkt na vijf jaar onderzoek nog vrij gering.

De schimmel- en bacteriebiomassa, de potentiële stikstofmineralisatie en makkelijk beschikbare koolstof zijn duidelijk hoger in het systeem met niet-kerende grondbewerking dan in het geploegde deel. Deze verschillen namen toe in de loop van de jaren. De percelen met niet-kerende grondbewerking bevatten ook meer streptomyceten en Lysobacter, beiden potentieel antagonistische bacteriën.

Met biotoetsen is de ziektewerendheid van de bodem tegen de ziekteverwekkers Rhizoctonia solani en Streptomyces-schurft getest. De verschillen tussen de objecten bleek klein. Opvallend is dat de weerbaarheid tegen Rhizoctonia het object met niet-kerende grondbewerking iets was afgenomen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Warrig verhaal maar de kop doet vermoeden dan niet ploegen beter is. De onderzoekers zullen aangeven dat verder onderzoek noodzakelijk is : Zakkenvullers.

 • schoenmakers1

  toch raar, in verschillende takken van de landbouw willen ze, of is het schoonmaken voor een nieuwe ronde al verplicht, in de akkerbouw zou het beter zijn om zomaar ieder jaar te zaaien, je kunt natuurlijk ook in sinterklaas geloven

 • tikka


  Uiteinde een ploeg en spitverbod waarschijnlijk, i.v.m. grondwaterkwaliteit, biodiversiteit, klimaat etc.

 • Meralco

  Hier in de veenkoloniën wordt niet kerende grondbewerking al jaren op grote schaal toegepast. Kost minder tijd en diesel zonder opbrengstderving.

 • 205795592

  Vorige week nog op proefveldbezoek.
  Maïs niet kerend: eerste jaar = -12%
  Tweede jaar niet kerend: -22%
  Derde jaar: -25%
  Nadien stabiel lagere opbrensten....

 • W Geverink

  Er zijn genoeg plekken op aarde waar NKG vrijwel een must is. Geploegde grond droogt snel uit wat in een nat Nederland niet erg is maar in een doorgaans droog west canada of Australie wel. Met zaaisystemen op GPS kan bijvoorbeeld koolzaad tussen de stoppelrijen van het vorige (graan) gewas worden gezaaid. De stoppel zorgt er voor dat er sneeuw (vocht) wordt gevangen en dat het nieuwe koolzaadplantje wordt beschermd tegen windschade. Ook wordt een veld met stoppel veel minder gevoelig voor wind of water erosie. De situatie in Nederland van te weinig en hele dure grond dwingt de boeren daar om er met micromanagement zo veel mogelijk opbrengst uit te halen. In landen met goedkope grond zaaien boeren doorgaans liever meer land in.  

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.