Akkerbouw

Nieuws 892 x bekeken 1 reactie

Kleiner blad maakt tarwe minder septoriagevoelig

Norwich - Het Britse onderzoeksinstituut John Innes Centre heeft in tarwe de genen gedetecteerd die ervoor verantwoordelijk zijn dat de plant minder vatbaar is voor de schimmel Septoria tritici.

Verrassend is dat de genen de bladeren niet resistent maken tegen de schimmel. Uit proeven blijkt namelijk dat de minder gevoelige planten net zo ziek worden als gevoelige planten, als de bladeren met de schimmel worden geïnoculeerd. De genen zorgen echter voor kortere, smallere bladeren, waardoor opspattende sporen zich minder snel omhoog spatten dan bij conventionele soorten met grotere bladeren. De ziekte manifesteert zich daardoor minder snel in het vlagblad.

Een nadeel van dit beschermingsprincipe is dat de korrelopbrengst samenhangt met de grootte van het bladapparaat. De minder gevoelige soorten met kleinere bladeren hebben een kleiner opbrengstpotentiaal dan de gevoelige conventionele soorten. Reden waarom veredelaars huiverig zijn om de eigenschap in te kruisen in nieuwe rassen.

Eén reactie

  • agro1


    de kilodictatuur

Of registreer je om te kunnen reageren.