Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

HZPC betaalt €28,81 voor pootgoed

Joure – De definitieve pootgoedprijs van HZPC voor oogst 2014 bedraagt €28,81 per 100 kilo pootaardappelen. Dat is 4,8 procent meer dan de prognoseprijs van €27,50, die het handelshuis begin maart publiceerde. Het verschil tussen prognoseprijs en de definitieve pootgoedprijs was in vijf jaar niet zo groot.

De prijs is het gemiddelde over alle rassen op basis van herfstlevering voor de klassen S tot en met A, vóór kwekersafdracht en exclusief btw. Naast de uitbetalingsprijs ontvangen telers vergoedingen voor het opslaan en opzakken van de aardappelen.

Voor de oogst van 2013 betaalde HZPC €33,42. De prijs voor de oogst van 2014 is 14 procent lager dan het voorgaande jaar en de laagste in vijf jaar. Volgens HZPC is de uitbetalingsprijs gedrukt door de lage consumptieaardappelprijzen in Europa, die duidelijk zijn achtergebleven bij voorgaande jaren. Dit effect wordt voor een deel gecompenseerd doordat de handel overzee opnieuw goed liep.

De gemiddelde hectareopbrengsten lagen vorig jaar in Nederland iets boven het meerjarig gemiddelde. De HZPC-telers realiseren over de oogst van 2014 een gemiddelde financiële opbrengst, stelt HZPC, zonder dit te specificeren. "De financiële hectareopbrengst ligt duidelijk hoger dan die van oogst 2011 en 2009, maar wel lager dan die van de topjaren 2013 en 2010", meldt HZPC-directeur Gerard Backx. "De prijs voor bovenmaats pootgoed is dit jaar lager, omdat die van de consumptieaardappelprijzen wordt afgeleid."

Ondanks de politieke situatie in een aantal landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, heeft HZPC daar vrijwel overal goede zaken kunnen doen. Binnen Europa hebben vooral de Zuid-Europese telers hun aardappelareaal flink ingekrompen. Ook hebben ze meer eigen geteeld ongecertificeerd pootgoed gebruikt.

Eén reactie

  • marc47


    HZPC verkoopt ze door voor 47.50€, das bijna 100% winst

Of registreer je om te kunnen reageren.