Akkerbouw

Nieuws 1860 x bekeken

Graanprijzen dalen harder op wereldmarkt dan in EU

Doetinchem – De graanprijzen zijn afgelopen jaar op de wereldmarkt harder gedaald dan in de EU. Dat komt door de goedkope euro, wat de export stimuleert.

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe staat op 186 punten. De IGC berekent de index op basis van tien spotnoteringen verspreid over de wereld. De index stond 2 juni 2014 op 240 punten (100 punten is prijspeil januari 2000). Dat is een daling van 23 procent. De prijsindex voor mais staat op 180 punten. Dat is 22 procent lager.

De noteringen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor tarwe en mais zijn veel minder gedaald. RVO noteert nu €176 voor tarwe en €165 per ton mais. Dat zijn prijsdalingen van 9 procent.

De Europese prijzen dalen minder hard omdat de euro goedkoop is ten opzichte van de dollar. Daardoor verkoopt de EU veel tarwe op de wereldmarkt en dat ondersteunt ook de maisprijs. De EU exporteerde dit seizoen van 1 juli tot en met tot 26 mei 31 miljoen ton tarwe, inclusief harde tarwe en tarwebloem. Dat was vorig seizoen in dezelfde periode 28 miljoen ton, en dat was al een recordexport.

Ondanks de grote export groeien de Europese graanvoorraden. De EU oogstte dit seizoen een record aan graan (327 miljoen ton). Ook voor volgend seizoen verwacht Brussel een oogst (307 miljoen ton), die fors hoger is dan het verbruik (283 miljoen ton). Dat geeft prijsdruk volgend seizoen. De beurs in Middenmeer noteert dan ook €158 per ton tarwe voor de nieuwe oogst, terwijl de oude oogst nu €167 opbrengt.

Of registreer je om te kunnen reageren.