Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Friese akkerbouw vreest muizenschade

Dronrijp – Friese akkerbouwers vrezen muizenschade. Ze zien de populaties opnieuw toenemen, vooral in graszaad en wintertarwe.

"Alle aandacht wat betreft de Friese muizenschade gaat uit naar veehouders, maar in de akkerbouw is het ook een probleem", zegt Johannes Houtsma uit Dronrijp.

Teeltadviseur Klaas de Boer van Pars Graanhandel ziet het probleem ook. "De muizenpopulaties nemen weer toe in ons werkgebied, de kop van Friesland", zegt hij. "Muizen vinden het fijn vertoeven in graszaadpercelen en ook in wintertarwe zien we cirkels verschijnen door muizenvraat. Dat wordt de komende weken alleen maar meer." Het wordt tijd om iets te doen, vindt De Boer. "Akkerbouwers staan met de rug tegen de muur, ze mogen wettelijk niks. Maar straks zijn ze wel hun oogst kwijt, waar ze flink in hebben geïnvesteerd. Voor het tweede jaar op rij."

Van Johannes Houtsma is vorig jaar 9 hectare graszaad verloren gegaan door muizenschade. Het was helemaal afgevreten. "Op afstand zie je het niet, maar als je in het gewas gaat dan zie je een soort snelwegsysteem dat is belegd met kleine blaadjes. Graszaad is een fantastische beschutting voor veldmuizen tegen hun vijanden, zodra het gras van veehouders eraf is."

Een vroeg perceel van een collega gaat volgende week bloeien, maar Houtsma vreest dat het niet de moeite waard is om nog te oogsten. "Dan zijn alle bloemstengels eruit gevreten."

Volgens de heren zijn er geen praktische middelen om het gewas te beschermen. Houtsma: "Met zwavel kunnen we de muizen desoriënteren, zodat ze niet meer voor hun jongen zorgen. Dat is echt een omweg. Klemmen zetten kan ook, maar begin daar maar eens aan met een areaal van 22 hectare graszaad. Niet te doen, heel frustrerend."

De hoop is gevestigd op hulp van overheden.

Laatste reacties

 • agro1


  ronald reagan zei ooit: de verschrikelijkste woorden, die een mens op deze wereld kan horen zjn: 'Ik ben van de staat en kom om U te helpen'. waarvan akte.

 • agro1


  verschrikkelijkste, eigenlijk, dus.

 • japke33

  we staan erbij en kijken er naar. Al die vergaderingen en studies van begin dit jaar heeft niks geholpen, alleen maar geld gekost. Geen oplossing, geen plan van aanpak. Niks.
  Gewoon pech voor ons.

Of registreer je om te kunnen reageren.