Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Droogte nog niet nijpend

Doetinchem - Het is vrij droog, maar de situatie is nog niet nijpend. Dat blijkt uit een belronde langs DLV-adviseurs verspreid over Nederland.

Het neerslagtekort bedraagt volgens het KNMI nu tussen de 30 en 150 millimeter, waarbij het het droogst is in Zuid-Holland en het minst droog in het Noordoosten. Het doorlopend potentieel neerslagoverschot wordt verkregen door het verschil te berekenen tussen de hoeveelheid gevallen neerslag en de berekende referentiegewasverdamping.

Op dit moment is het droger dan gemiddeld, maar nog niet zo droog als in de 5 procent droogste jaren, toont een grafiek van het neerslagtekort. Regent het de komende twee weken niet, dan schurkt het over twee weken wel de lijn 5 procent droogste jaren aan.

Beregenen komt op gang

Nijpend is de droogte in Flevoland nog niet, maar het is wel zaak het kritisch in de gaten te houden, aldus DLV-er Cor Eldering. Pootgoed wordt beregend om de knolaanleg te bevorderen. In de grond is de plant verder qua ontwikkeling dan dat we boven de grond zien. De planten hebben door het koele voorjaar nog weinig loof ontwikkeld.

Volgens DLV-er Bert Huizinga valt het in Drenthe met de droogte nog wel mee. Alleen de wintergranen hebben er iets last van. Hij stelt ook vraagtekens bij de droogtekaartjes van het KNMI. ,,De kaartjes zijn gebaseerd op een rekenkundige gewasverdamping, gebaseerd op een gemiddelde groei. In de praktijk zijn de aardappelen en bieten echter nog zodanig klein dat ze weinig water verdampen. De kaartjes en grafieken geven een slechter beeld dan dat ze situatie in werkelijk is."

Akkerbouwbedrijf Heidemans uit Espel in Flevoland beregent zijn aardappelen.

Zandgronden al uitgedroogd

DLV-er Bert Aasman geeft aan dat telers in het Zuidoosten al volop beregenen. De zandgronden zijn al uitgedroogd. Ook vochtsensoren geven aan dat de bouwvoor weinig vocht meer bevat. ,,Als je nu op de droogtegevoelige zandgronden niet kunt beregenen, heb je een probleem."

Volgens DLV-er Johnny Remijn begint het in het Zuidwesten vooral op de zwaardere gronden wat nijpend te worden. De granen en graszaad hebben dichtgevouwen blad, wat duidt op dorst. Vroege aardappelen en tweedejaars plantuien worden, indien mogelijk, al; beregend. Als de droogte nog twee weken aanhoudt, dan is dat slecht voor de opbrengst. Dat wil niet zeggen dat het slecht voor de portemonnee is, stelt Remijn. ,,Wat minder opbrengst wordt vaak ruimschoots gecompenseerd door een hogere opbrengstprijs."

Laatste reacties

  • info36

    Wat wel al jaren aan de gang is, is dat de voorjaren steeds droger worden.

  • aqwzsx12

    en de na jaren steeds natter, Amen.

  • aardappelboer

    Nou info, vorig voorjaar verzopen we hier zowat dus dat gaat ook niet op

Of registreer je om te kunnen reageren.