Akkerbouw

Nieuws 2003 x bekeken

Droogte duwt prijzen tarwe en mais omhoog

Parijs – De droogte in West-Europa duwt de prijzen van tarwe en mais omhoog.

Het maartcontract voor tarwe sloot maandag op de termijnmarkt in Parijs op €201,50. Het contract is niet eerder voor zo'n hoge prijs verhandeld. Het maartcontract voor mais noteerde met €184 de hoogste stand in bijna een half jaar.

De Europese graanmarkt sector is in de ban van de droogte. De tarwe heeft vocht nodig voor de korrelvulling. Dat ontbreekt in een aantal grote graanregio's. De mais staat op het punt te gaan bloeien of is al bezig. Het watertekort belemmert de kolfzetting. Het Franse marktbureau Agritel denkt dat de wintergerst wel profiteert van het droge weer, omdat de korrelvulling al is beëindigd en het warme weer de afrijping bevordert.

Verenigde Staten

Ook aan de andere kant van de oceaan houdt het weer de graansector bezig. Maar hier is juist sprake van wateroverlast in het zuiden van de VS. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is nu 38 procent van de wintertarwe geoogst. Normaal is dat 46 procent. Het is vooral de teruggelopen kwaliteit van de tarwe die de handel zorgen baart.

Agritel noemt de situatie in een deel van het zuiden van de VS hopeloos. Ook als het droog wordt, is die tarwe verloren voor de voedingsmarkt. Op de termijnmarkt in Chicago sloot het septembercontract voor tarwe op $5,834 per bushel (€192 per ton). Dat is de hoogste stand in een half jaar. Ook in Canada valt te weinig regen voor een goede groei van het graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.