Akkerbouw

Nieuws

Cosun krijgt EU-subsidie voor raffinageproject

Breda – Royal Cosun heeft een subsidietoezegging van de Europese Unie ontvangen voor het projectvoorstel Pulp2Value.

Met dit project wil de coöperatie aantonen dat een integraal en betaalbaar raffinagesysteem voor suikerbietenpulp te realiseren is.

Cosun geeft aan dat in verschillende processtappen hoogwaardige componenten kunnen worden gewonnen. Die componenten worden toegepast in reinigingsmiddelen, producten voor persoonlijke verzorging, olie- en gaswinning, verf en beits en composieten. "Dit project kan een stimulans geven aan de economische ontwikkeling in gebieden waar suikerbieten worden geteeld, doordat er nieuwe dwarsverbanden met andere sectoren mogelijk zijn", stelt het bedrijf. Als voorbeelden noemt zij de voedingsmiddelensector en de chemische industrie.

De aanvraag voor Pulp2Value is samen met zes andere partners uit verschillende landen gedaan via de Bio-Based Industries Joint Undertaking, een Europees samenwerkingsverband in de biobased economy. De subsidie die Cosun krijgt is €3,5 miljoen voor vier jaar. Het project gaat in juli van start.

"We zijn bijzonder ingenomen met deze ondersteuning", zegt Gert de Raaff, directeur New Business en lid van de concerndirectie van Royal Cosun. "Dit draagt ertoe bij dat we, samen met onze partners, het project versneld kunnen uitvoeren en zowel de economische als de technische haalbaarheid in de komende jaren kunnen aantonen. De betrokkenheid van de EU helpt om extra investeringen in zowel kennis als installaties te doen en zo de doorlooptijd naar de markt te verkorten. Het succesvol opbouwen van nieuwe biobased waardeketens is hierbij gebaat."

Al gedurende die vier jaar wil Cosun beginnen met het vercommercialiseren van het project. Een volgende stap is opschalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.