Akkerbouw

Nieuws

Basisprijs tarwe € 163,60 in pool Agrifirm

Apeldoorn – De basispoolprijs die Agrifirm Plant uitkeert voor tarwe van oogst 2014 valt met €163,60 per ton voor de derde keer lager uit dan het voorgaande jaar.

Voor goede baktarwe wordt €3 meer betaald. De beste brouwgerst wordt beloond met €184,10 (vorig jaar: €200,20).

Volgens Agrifirm Plant zijn de poolprijzen een reële weergave van de gemiddelde prijzen in het seizoen. "De pool geeft ook dit jaar vaak een meerwaarde ten opzichte van de dagprijzen," vertelt Aart den Bakker, manager afzet Agrifirm Plant. "Het voordeel is de risicospreiding. Voor een teler is het lastig om het juiste verkoopmoment te prikken. Ook verkopen velen rond de oogst op dagprijs en die was toen een stuk lager dan de poolprijs."

In 2014 was er wereldwijd een recordhoeveelheid tarwe beschikbaar door toegenomen arealen en hoge hectare-opbrengsten. "De prijzen daalden al vroeg in het seizoen, om in november weer aan te trekken. In mei zakte de prijs door nieuwe oogstverwachtingen en voorraad."

Kwaliteit en opbrengst zijn prima. De afzetmogelijkheden in september en oktober zorgen voor een plus van €3 voor baktarwe binnen de specificaties.

De gerstmarkt ontwikkelde zich net zoals die van tarwe. Door zorgen over de kwaliteit van Franse brouwgerst liepen de premies op in het voorjaar en de zomer van 2014. Dit leidt tot een plus in de pool van maximaal €27 per ton. "Zo is brouwgerst een goed alternatief voor tarwe."

De prijs voor brouwgerst voor de rassen Tipple, Propino en Sanette komt uit op €184,10. De bewaarpool van Agrifirm Plant kent een eindprijs van €175,60 voor tarwe en €190,80 voor brouwgerst.

Agrifirm-leden krijgen € 1 per ton granen extra.

Of registreer je om te kunnen reageren.