Akkerbouw

Nieuws

Wereld heeft in 2015/2016 veel graan beschikbaar

De eerste graanprognoses voor het nieuwe seizoen 2015/2016 zijn verschenen. De prognoses van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), de International Grains Council (IGC) en de wereldvoedselorganisatie FAO verschillen van elkaar.

De FAO en het USDA verwachten een grotere beschikbaarheid van tarwe en mais dan de IGC. Maar er is nog veel onzeker voorafgaand aan het nieuwe seizoen. Bovendien waarschuwen meteorologen voor het weerverschijnsel El Nino. Dat betekent veel kans op regen in de VS en Europa en droogte in Azië en Australië. Dit kan de prognoses nog danig opschudden.

Ondanks de verschillen loopt er een rode draad door de voorspellingen. De wereld heeft volgend seizoen opnieuw veel tarwe en mais beschikbaar. De productie is weliswaar kleiner dan de recordoogst van dit seizoen. En het verbruik stijgt door de groei van de wereldbevolking en de toegenomen welvaart. Maar desondanks blijven de voorraden tarwe en mais groot aan het eind van het seizoen, blijkt uit de prognoses. Volle silo's drukken de prijzen. Daarom verwacht de Rabobank Agri Commodity Markets Research dat de druk op de prijzen volgend seizoen blijft aanhouden.

Tarwe en mais zijn al een stuk goedkoper dan vorig seizoen. De prijsindex van de IGC voor tarwe is 27 procent lager dan half mei 2014. Mais is 25 procent goedkoper en sojabonen 32 procent.

Bij sojabonen publiceerde alleen het USDA een prognose voor 2015/2016. De FAO en de IGC vinden dat te voorbarig. Het USDA verwacht een stabiele productie en een stijgend verbruik. Maar de productie blijft groter dan het verbruik. Daardoor groeien de voorraden en ook bij sojabonen drukken de volle silo's op de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.