Akkerbouw

Nieuws 1934 x bekeken 1 reactie

WUR: volgende week eerste phytophthora

Wageningen – Gezien de gunstige omstandigheden voor de aardappelziekte phytophthora zijn volgende week de eerste aantastingen te verwachten. Dat zegt Geert Jan Kessel van Wageningen UR.

De zachte winter fungeert als 'groene brug' tussen het vorige seizoen en het huidige. En 2014 ging de boeken in als heftig phytophthora-jaar. Aardappeltelers hebben flink geïnvesteerd in tijd en gewasbeschermingsmiddelen om de ziekte onder controle te krijgen en te houden.

Deskundigen adviseren dan ook om er bovenop te zitten. "Phytophthora is er, ga daar maar van uit", zegt Kessel. "Met het weer van deze week, wind en regen, gaan we het volgende week zeker zien. Dan krijgen we opnieuw vroeg phytophthora op het land. In de opkomstfase groeien de planten hard en nieuw loof is niet beschermd tegen phytophthora. Het risico is op de ziekte is door al deze factoren groot, dus telers moeten goed opletten."

Juist in de beginperiode zijn akkerbouwers nog wel eens 'makkelijk', zo bleek jaren gelden ook al uit onderzoek. Het Pinksterweekeinde is daardoor traditioneel een kritieke periode voor phytophthora.

Akkerbouwers kunnen geen kritieke periode missen, voegt collega Huub Schepers toe. "Aardappelopslag komt veel voor door de zachte winter. Met deze weersomstandigheden is dat een groot risico. Ik raad telers aan om een waarschuwingssysteem te gebruiken, zodat ze geen kritieke periode missen."

Dat phytophthora-stammen steeds agressiever worden, is ook iets om rekening mee te houden. Kessel: "Een aantasting van de agressievere types wordt al binnen vijf dagen zichtbaar."

Eén reactie

  • Zandhaasjes

    Geweldig wat een visionair, daar moet je lang voor gestudeerd en onderzoeken voor gedaan hebben!!

Of registreer je om te kunnen reageren.