Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Vroege aardappelveiling dit jaar niet bijzonder vroeg

Sint Annaland – Door het koude voorjaar wordt het vroege aardappelseizoen geen bijzonder vroege.

David Hage, veilingmeester bij de Tholense veilingen Alvantho, mikt op een normale seizoensstart. "De gewassen staan er prima op, maar zo vroeg als vorig jaar wordt het niet. Daarvoor is de stand nog te klein."

Gemiddeld begint Alvantho rond 5 juni met veilen, vorig jaar kwam de eerste primeurs al op 22 mei voor de klok. "Ik verwacht dat we dit jaar meer geduld moeten hebben."

Het areaal is net als voorgaande jaren. "Groei zit er sowieso niet in met de huidige lage aardappelprijzen. Tegen de hoge pootgoedprijzen wordt behoorlijk aangehikt, maar je moet nou eenmaal mee blijven doen en produceren waar de markt om vraagt. Telers spreiden risico door verschillende rassen te telen."

Het aandeel onder plastic ligt rond een vaste 5 procent. "Dat is een speciale teelt waarop een aantal telers zich richt. Ze kunnen zo extra vroeg aan de markt zijn."

Hage waagt zich nog niet aan een voorspelling voor de start van het veilingseizoen. "Het kan 1, maar ook wel 10 juni worden. Dat ligt vooral aan het weer; als dat goed gaat, kan het hard gaan."

Eén reactie

  • aqwzsx12

    Het zal wel 10/6 worden: de bonken zullen krieltjes zijn, haha.
    van nu tot begin juni zeker koel weer...

Of registreer je om te kunnen reageren.