Akkerbouw

Nieuws 1968 x bekeken

USDA: wereld oogst opnieuw veel graan en soja

Washington – De wereld heeft volgend seizoen opnieuw veel graan en sojabonen beschikbaar. De producties van tarwe, mais en sojabonen liggen in 2015/2016 ver boven het vijfjarig gemiddelde.

Bij tarwe en sojabonen is de productie groter dan het verbruik. Daardoor groeien de voorraden. Bij mais is de productie iets lager dan het verbruik, maar de wereldvoorraad aan het eind van 2015/2016 blijft groot. Grote voorraden drukken de prijzen.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht in de eerste prognose voor 2015/2016 dat de wereld opnieuw een record aan sojabonen produceert. Het verbruik neemt toe, door de groei van de wereldbevolking en de veestapel, maar minder dan de productie. Daardoor stijgt de eindvoorraad in 2015/2016 naar 96,2 miljoen ton sojabonen. Dat is genoeg voorraad om 31,6 procent van het jaarverbruik te dekken. Deze zogenoemde stocks-to-use-ratio is nog nooit zo hoog geweest bij sojabonen.

Bij tarwe is de stocks-to-use-ratio de hoogste in vier jaar. Het USDA schat de eindvoorraad op 203,3 miljoen ton tarwe, genoeg om 28,4 procent van het jaarverbruik te dekken.

De wereld produceert volgend seizoen 989,8 miljoen ton mais. Dat is 0,6 procent minder dan dit seizoen. Het verbruik stijgt 1,3 procent naar 990,4 miljoen ton. Omdat de productie iets kleiner is dan het verbruik, daalt de stocks-to-use-ratio naar 19,4 procent. Dat is net onder het record van vorig seizoen (19,7 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.