Akkerbouw

Nieuws

USDA: suikerverbruik groter dan productie

Washington – De wereld verbruikt volgend seizoen 2015/2016 opnieuw meer suiker dan het seizoen er voor. Voor het eerst in zes jaar ligt het verbruik iets boven de productie (8.000 ton), meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in de eerste prognose voor het nieuwe suikerseizoen.

De wereld moet dus ook voor het eerst in zes jaar de suikervoorraad aanspreken. De voorraad aan het eind van seizoen 2015/2016 bedraagt 40,5 miljoen ton. Dat is 4 miljoen ton minder dan de eindvoorraad van dit seizoen. Dat komt omdat niet alleen de productie 1 miljoen ton daalt. Daarnaast stijgt het suikerverbruik met 3 miljoen ton naar het record van 173,4 miljoen ton.

De eindvoorraad kan 23,4 procent van het jaarlijkse verbruik dekken. Dat is de laagste stocks-to-use-ratio in vier jaar. Krimpende voorraden hebben een prijsopdrijvend effect.

Opvallend in de USDA-prognose is de grote rol van China op de wereldmarkt. China produceert volgend seizoen 10,8 miljoen ton suiker. Dat is de laagste productie in meer dan tien jaar. Het land verbruikt 17,7 miljoen ton suiker en is daarmee de grootste suikerverbruiker in de wereld na India (28 miljoen ton) en de EU (18,8 miljoen ton). Door de productiedaling wordt China de grootste suikerimporteur ter wereld. Het land moet volgens het USDA zeker 5,5 miljoen ton suiker op de wereldmarkt kopen. Dat is veel meer dan de nummer twee importeur. Dat is de VS met een importbehoefte van 3,5 miljoen ton.

De International Sugar Organization (ISO) verwacht een veel groter suikertekort dan het USDA, namelijk 2,3 miljoen ton. Het verschil wordt veroorzaakt doordat landen verschillende looptijden hanteren voor een seizoen. Bovendien nemen sommige marktbureaus verliezen mee in de prognoses en ook de suiker die tot ethanol wordt verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.