Akkerbouw

Nieuws 2883 x bekeken 4 reacties

Tweewassigheid in uien door korstvorming

Dronten – Tweewassigheid speelt de uienteelt parten. Dat leidt tot teeltproblemen, grovere uien en wellicht een lagere opbrengst.

Op veel percelen is de opkomst niet uniform. De jonge plantjes hadden moeite om door de korst te komen die was ontstaan na heftige regenbuien eind maart. Het koude weer speelde het gewas ook parten. Een deel van het areaal is overgezaaid, zelfs deze week nog. Blijkbaar is het niet voldoende.

DLV Plant-adviseur Laurens Persoon laat met een foto zien wat hij veel tegenkomt in Flevoland. "Na ruim anderhalf maand is dit het beeld bij veel uienpercelen", meldt hij erbij. "De uien zijn nog niet ver ontwikkeld. Tweewassigheid blijft het hele seizoen achtervolgen."

Hij doelt op de onkruidbestrijding en kiemremming die hierdoor worden bemoeilijkt. Die handelingen vragen om een bepaald groeistadium. Jaap Jonker van zaadbedrijf De Groot en Slot drukt telers op het hart om de kleine plantjes erbij te houden. "Het plantenaantal is al laag. Telers moeten zoeken naar combinaties van middelen waarmee ze onkruid kunnen bestrijden en toch alle planten behouden. Het wordt een uitdaging."

Jonker verwacht een grovere, maar lagere kilo-opbrengst. "Wat ook iets is om rekening mee te houden, is dat uienpercelen minder stikstof nodig hebben door het lagere plantenaantal."

Persoon vindt het lastig te zeggen of deze situatie lijdt tot minder kilo's. "Het worden grove uien, maar die kunnen ook kilo's geven. De rest van het seizoen is bepalend voor het teeltverloop. Als de kwaliteit maar goed is, dat is het voornaamste in de uien."

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Hoe groter de problemen hoe beter de prijs...

 • agratax2

  Eenvoudig wordt hier de regen en d ekou als oorzaak aangmerkt voor de slechte opkomst van de uien. Niemand durft kennelijk de achteruit hollende bodemstructuur in dit verhaal meenemen. Klein zonder org. st. gaat zich na zware regen gedragen als Beton. Willen we dit oplossen kan alleen de korst gebroken worden op het juiste moment. Droog genoeg om over je perceel te rijden en nat genoeg om de korst te breken met een cambridgewals o.i.d. Ik heb hiermee eens 300 ha zomertarwe gered op de West Siberische laagvlakte (humus loze klei). 

 • pinkeltje


  Hadden we 40 jaar geleden exaxt hetzelfde verloop van het voorjaar gehad dan hadden we exaxt hetzelfde probleem gehad. Die zogenaamd achteruithollende bodemstructuur heeft daar niks mee te maken.

 • agratax2

  Pinkeltje. 40 jaar geleden groeide er dit soort gronden geen uien. Uien was een duur product en dat vroeg om een mooie rulle zavel en ging niet op zware weerbarstige klei. Helaas door de concurentie strijd die we met de plantage landbouw van elders moeten voeren, kunnen we niet anders dan op iedere grondsoort dure gewassen telen om te overleven. 

Of registreer je om te kunnen reageren.