Akkerbouw

Nieuws 2435 x bekeken

Turkije onderzoekt manipulatie aardappelmarkt

Ankara – De Turkse overheid onderzoekt of de aardappelmarkt wordt gemanipuleerd. De aardappelen zijn namelijk peperduur in Turkije. Volgens de nieuwssite AGF bedraagt de gemiddelde aardappelprijs nu €1,65 per kilo. Dat is een record. De prijzen zijn in de laatste vier maanden met 80 procent gestegen. Volgens AGF wordt de stijging alleen door speculatie veroorzaakt.

Het Turkse ministerie van handel is een onderzoek gestart naar de plotselinge stijging. De prijsstijging kan namelijk niet worden verklaard uit de marktomstandigheden, omdat die vergelijkbaar zijn met vorig jaar. De minister van handel dreigt met harde maatregelen als de aardappelmarkt wordt gemanipuleerd.

De eerste bevindingen van de Turkse overheid laten zien dat 312.000 ton aardappelen ligt opgeslagen. Twee bedrijven hebben samen 70.000 ton op voorraad. De minister verwacht dat meer aardappelen uit de opslag worden aangeboden, nu de overheid marktmanipulatie onderzoekt. Het extra aanbod zal de prijzen drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.