Akkerbouw

Nieuws

Rusland, Oekraïne en EU erg actief op tarwemarkt

Moskou – Rusland en Oekraïne exporteren dit seizoen veel graan. Ondanks dat Rusland van februari tot half mei de tarwe export belastte met een heffing. En in Oekraïne woedt nog steeds een burgeroorlog in het oosten van het land. Ook de export vanuit de EU loopt als een trein.

Het Russische marktbureau SovEcon verwacht dat Rusland dit seizoen een record van 31,0 miljoen ton graan verkoopt aan andere landen. Dat is bijna 21 procent meer dan de 25,7 miljoen ton die in seizoen 2013/2014 is geëxporteerd. De export bestaat dit seizoen uit 21,5 miljoen ton tarwe, 5,5 miljoen ton gerst en 3,0 miljoen ton mais. SovEcon verwacht dat Rusland de rest van dit seizoen nog veel tarwe gaat exporteren, omdat de exportheffing is geschrapt.

Ook Oekraïne blijft veel graan exporteren, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het Weekbericht Granen. Tot en met 21 mei exporteerde Oekraïne 30,8 miljoen ton graan, waarvan 10,3 miljoen ton tarwe, 4,4 miljoen ton gerst en 15,9 miljoen ton mais. Dat is vergelijkbaar met vorig seizoen, toen Oekraïne in het hele seizoen (dat loopt tot 1 juli) 32,5 miljoen ton graan verkocht aan andere landen.

Rusland en Oekraïne zijn grote concurrenten van de EU op de wereldtarwemarkt. Maar ook de EU blijft erg veel tarwe exporteren. Volgens RVO.nl exporteerde de EU dit seizoen tot en met 19 mei 29,1 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 12,2 procent meer dan in dezelfde periode vorig seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.