Akkerbouw

Nieuws 4143 x bekeken 7 reacties

Rabobank verwacht prijsdaling graan en soja

Londen – De prijzen van graan en soja dalen volgend seizoen. Dat komt doordat de wereld in 2015/2016 opnieuw veel tarwe, mais en sojabonen oogst.

Vooral de sojaprijs staat onder druk, verwacht de Rabobank Agri Commodity Markets Research. Bij tarwe en mais is de prijsdruk wat minder.

De Rabo-analisten reageren op de eerste prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) voor 2015/2016. Het USDA verwacht dat de eindvoorraden van tarwe, mais en sojabonen groot blijven. Dat drukt de prijzen. De eindvoorraad sojabonen is de grootste ooit. Bovendien heeft Zuid-Amerika net een recordoogst aan sojabonen achter de rug.

Bij mais slinkt de eindvoorraad iets. Maar die is nog steeds erg groot. De maismarkt blijft goed voorzien, analyseert de Rabobank. En dat geeft druk op de maisprijs. Datzelfde geldt voor de tarwemarkt. Bovendien heffen Rusland en Oekraïne hun exportbeperkingen op, zodat meer tarwe op de wereldmarkt komt. Daarnaast oogsten veel importerende landen veel tarwe, en kopen minder op de wereldmarkt.

Laatste reacties

 • info36

  Mond houden Rabobank. Je veroorzaakt al genoeg ellende.

 • kruisland

  rabobank het moet nog groeien, en hou je bezig met dingen die je moet doen.
  in plaats van paniek zaaien

 • Noordam2


  Er zijn zovvel voorbeelden van die duurbetaalde zogenaamde analisten met indrukwekkende namen, dat ze er niet een beetje naastzitten maar gewoon 100% miskleunen.

  ga iets anders doen of ga de bijstand in maar val ons niet lastig!!!!!!!!!!!!!!

 • Tuig

  Wat een Negatieve reacties. Akkerbouwers zeker?
  Prijzen kunnen niet hard genoeg zakken!!!

 • zon

  Van de soja zeggen ze al zo vaak dat er genoeg van is en dat de prijs zal gaan zakken,maar op de 1 of andere manier lukt dat in de praktijk niet.

 • breukers1

  tuig. Dat is nog eens wat je noemt een negatieve reactie. Reactie en wens is voor niemand goed !!

 • joannes

  Met goedkoop geld wordt in de modernste apparatuur, machines en zaden geinvesteerd. De hogere productiviteit wordt slecht betaald bij overaanbod. Alleen een natuurramp kan nog wat betekenen, maar om een wereld wjde oogst te verstoren lijkt me haast onmogelijk. 

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.