Akkerbouw

Nieuws 2380 x bekeken

Polen eten minder aardappelen

Warschau – De vraag naar aardappelen daalt in Polen, één van de grootste aardappelproducenten in de EU. In 2014 steeg de consumptie nog. Maar het Poolse agrarisch marktbureau IAFE verwacht dit jaar een daling, meldt Fruit-Inform.

In 2014 verbruikte de Poolse consument gemiddeld 103 kilo aardappelen per jaar. Dat was de hoogste consumptie in zes jaar. Dat werd veroorzaakt door de lage aardappelprijs, zegt medewerker Krystyna Świetlik van het Institute of Agricultural and Food Economics (IAFE) in Polen. "Ook de goede kwaliteit stimuleerde het verbruik. Zo'n hoge consumptie hadden we sinds 2008 niet meer gezien."

De IAFE voorspelt echter dat in 2015 de gemiddelde Pool 100 kilo aardappelen gaat consumeren. Dat is 3 kilo minder dan in 2014. In 2013 lag de consumptie op 102 kilo per hoofd van de bevolking. In 2008 was dat nog 118 kilo.

Het dalende verbruik is opmerkelijk omdat de aardappelen opnieuw goedkoop zijn. In de derde week van april bedroeg de groothandelsprijs 42 cent per kilo, zegt econoom Mariusz Dziwulski van de Bank BGZ tegen Fruit-Inform. "Een jaar eerder was dat nog 95 cent per kilo. In de afgelopen vijf jaar was de aardappelprijs alleen in 2012 lager. Toen brachten aardappelen 35 cent per kilo op."

Polen oogstte vorig jaar 7,7 miljoen ton aardappelen. Dat was 8,7 procent meer dan in 2013. De lage aardappelprijzen kunnen het areaal dit jaar echter drukken, verwacht Dziwulski.

Of registreer je om te kunnen reageren.