Akkerbouw

Nieuws 4345 x bekeken 4 reacties

NAK geeft €2,8 miljoen terug

Emmeloord – De keuringsdienst NAK geeft €2,8 miljoen terug aan de boeren en andere afnemers. De NAK gaat het eigen vermogen afbouwen. Dat is gegroeid door de goede financiële resultaten van de laatste jaren.

De NAK heeft de terugbetaling begin dit jaar al aangekondigd op de telersbijeenkomsten. Eerst was het plan om de terugbetaling te verrekenen met toekomstige facturen. De NAK heeft nu besloten om een restitutie te doen op rekeningen uit eerdere jaren. De restitutie wordt verrekend in de jaarcijfers van 2014, zegt directeur Eric Casteleijn. "Daardoor maakt de NAK over de operationele activiteiten van 2014 geen winst. De tarieven blijven wel hetzelfde. Want we willen dat die een afspiegeling zijn van de werkelijke kosten die de NAK maakt."

De restitutie wordt verrekend met facturen voor de certificering van aardappelen, granen en groenvoeders van oogst 2013. Voor de oogst van 2014 gaat het om rekeningen die de NAK heeft gestuurd voor de veldkeuring van aardappelen, granen en groenvoeders en voor diverse onderzoeken die zijn gedaan naar bruinrot, rhizomanie en Meloïdogyne chitwoodi. Wat betreft kalenderjaar 2014 gaat het om monsteronderzoek van granen en groenvoeders. De NAK gaat in de loop van de zomer de creditfacturen opmaken. Die worden verrekend met de komende uitgaande facturen.

De NAK rekent met een restitutie van 13,2 procent. Voor de certificering van pootaardappelen geldt een afwijkend percentage van 26,4 procent. Een aantal activiteiten, waaronder het onderzoek naar aardappelmoeheid (AM), valt buiten de restitutieregeling.

De overheid stelt eisen aan het eigen vermogen dat een zelfstandig bestuursorgaan zoals de NAK mag hebben. Het eigen vermogen mag niet boven een bepaald percentage van het balanstotaal komen. De NAK zit daar boven.

Laatste reacties

 • A.B.Vink

  en weer blij gemaakt met een dooie mus...
  Waarom deze uitzondering?

 • Mels

  Kan ik Canadese dollars vangen na mij 15 jaar geergerd te hebben aan de (te)hoge tarieven en onnodig gemaakte kosten?

 • jan10


  Wat denk je zelf?

 • mottonbird

  denk van wel !

Of registreer je om te kunnen reageren.