Akkerbouw

Nieuws 1314 x bekeken 1 reactie

Krimp areaal duwt koolzaadprijs Canada omhoog

Winnipeg – De koolzaadprijs stijgt in Canada. Het land heeft veel minder koolzaad beschikbaar dan gedacht. De akkerbouwers in Canada hebben veel minder koolzaad gezaaid dan eerder werd verondersteld.

Het areaal komt dit jaar op 7,9 miljoen hectare koolzaad, blijkt uit de laatste enquête van het statistisch bureau StatCan. Dat is het kleinste areaal in vier jaar. Op basis daarvan heeft het ministerie van landbouw (AAFC) de koolzaadprognose voor het nieuwe seizoen 2015/2016 aangepast. Het AAFC gaat nu uit van een voorraad van 500.000 ton koolzaad aan het eind van het seizoen. In de eerste prognose was de eindvoorraad bijna drie keer zo groot, namelijk 1,4 miljoen ton. Het is de kleinste eindvoorraad in 18 jaar. Dat is opmerkelijk want het areaal is nu zeker twee keer zo groot.

Begin deze eeuw teelde Canada nog geen 4 miljoen hectare koolzaad. Het areaal groeide sterk omdat koolzaad een hoger saldo opbracht dan graan. Maar door de nauwere vruchtwisseling krijgen telers steeds meer moeite het gewas gezond te houden. Daardoor krimpt het areaal sinds 2012.

De voorspelde eindvoorraad is berekend op basis van een gemiddelde hectareopbrengst. Dat leidt tot een totale koolzaadproductie van 14,9 miljoen ton, schat het ministerie. Dat is bijna 5 procent minder dan vorig jaar en 17 procent onder de recordoogst van 2013, die toen 18,0 miljoen ton koolzaad opleverde.

Door de nieuwe AAFC-prognose steeg de prijs van koolzaad op de termijnmarkt in Winnipeg. Het eerst aflopende termijncontract (juli) sloot donderdag op 462,50 Canadese dollar per ton. Dat is de hoogste prijs in bijna 2,5 maand.

Eén reactie

  • agro1


    mooi.

Of registreer je om te kunnen reageren.