Akkerbouw

Nieuws

Kou in Canada drijft koolzaadprijs op

Londen – Het Canadese handelshuis CWB verwacht een hogere prijs te gaan betalen voor koolzaad. Het koolzaad groeit slecht in Canada door het koude voorjaar. Daardoor stijgt ook de koolzaadnotering op de termijnmarkt in Winnipeg.

Het julicontract voor koolzaad sloot donderdag op 466,60 Canadese dollar per ton. Dat is een stijging van 20 Canadese dollar (plus 4,5 procent) in één maand. Ook op de termijnmarkt in Parijs stijgt de notering van het augustuscontract voor koolzaad. Die ging in de maand mei bijna €8 per ton omhoog en sloot donderdag op €362,50.

Volgens de CWB, de voormalige graanmonopolist in Canada, kiemt het koolzaad slecht door de kou en groeit het amper. "Daardoor stijgt de koolzaadprijs, ook al daalt de prijs van andere gewassen. Veel vroeg gezaaide percelen hebben schade opgelopen door vorst. In andere delen van Canada is het te droog, waardoor het zaad slecht kiemt. Sommige akkerbouwers zaaien andere gewassen waar ze koolzaad hadden gepland."

Daar komt bij dat de Canadese akkerbouwers veel minder koolzaad hebben gezaaid dan verwacht. Het areaal komt dit jaar op 7,9 miljoen hectare koolzaad, blijkt uit de laatste enquête van het statistisch bureau StatCan. Dat is het kleinste areaal in vier jaar. Op basis daarvan heeft het ministerie van landbouw (AAFC) de koolzaadprognose voor het nieuwe seizoen 2015/2016 aangepast. Het AAFC gaat nu uit van een voorraad van 500.000 ton koolzaad aan het eind van het seizoen. In de eerste prognose was de eindvoorraad bijna drie keer zo groot, namelijk 1,4 miljoen ton. Het is de kleinste eindvoorraad in achttien jaar.

Op basis van de verwachtingen van de Canadese oogst heeft de International Grains Council (IGC) de prognose voor koolzaad flink bijgesteld. Ook de EU oogst minder koolzaad na de recordoogst van dit seizoen. De IGC gaat er nu van uit dat de wereld aan het eind van het nieuwe seizoen 2015/2016 nog 4,1 miljoen ton koolzaad op voorraad heeft. Dat is 26 procent minder dan de eindvoorraad van dit seizoen. De wereldproductie komt in de IGC-prognose op 67,8 miljoen ton koolzaad. Dat is 3,6 miljoen ton minder dan dit seizoen. Het verbruik daalt in 2015/2016 voor het eerst in negen jaar naar 69,2 miljoen ton. Maar dat is nog altijd meer dan de productie, waardoor de voorraad krimpt.

Of registreer je om te kunnen reageren.