AkkerbouwNieuws

Greenpeace: pas op met pesticiden

Amsterdam – Boeren, hun gezinnen en mensen die nabij intensieve landbouw wonen, lopen door blootstelling aan pesticiden verhoogde gezondheidsrisico’s.

Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace in het rapport Pesticides and our Health. Volgens hoogleraar Tinka Murk van Wageningen UR is in Nederland de volksgezondheid bij normaal gebruik van pesticiden geborgd.

Het rapport omvat een overzicht van relatief recent wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen.

Greenpeace stelt vast dat blootstelling kan leiden tot een verhoogde kans op verschillende soorten kanker, astma en aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Ook kunnen specifieke middelen zoals pyrethroïden volgens het rapport het immuunsysteem en de hormoonhuishouding verstoren. Blootstelling aan middelen tijdens de zwangerschap heeft bijkomende risico’s voor het kind.

Ook lage blootstelling aan sommige stoffen zou al gevaar opleveren voor de gezondheid. Greenpeace ziet in het rapport bewijs dat snel moet worden overgeschakeld naar ecologische landbouw.

Murk, die ook betrokken is bij de toelating van middelen door het CTGB, benadrukt dat in principe alle stoffen giftig zijn, maar dat er geen risico is zolang de blootstelling onder normale gebruiksniveaus blijft. “Als Greenpeace geen blootstellingsconcentraties noemt en onderzoek van over de hele wereld op één hoop gooit valt niets te zeggen over risico’s in Nederland. De toelatingsprocedure is hier zeer streng. Bij twijfel over veiligheid wordt de toelating direct ingetrokken.”


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin