Akkerbouw

Nieuws

Graanexport EU blijft opmerkelijk hoog

Brussel – De EU blijft veel graan exporteren. Dat is opmerkelijk, want vorig seizoen zakte de export vanaf half mei terug. Door de grote export krimpen de graanvoorraden snel in de EU, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "Dat is gunstig voor de graanprijzen, want de voorraden drukken dan minder op de prijzen."

Afgelopen week is voor 476.731 ton zachte tarwe en 236.975 ton gerst een exportcertificaat aangevraagd. Dat is opmerkelijk veel, vindt de woordvoerder. "Gewoonlijk zakt de graanexport in rond deze tijd, omdat de nieuwe oogst langzaam in zicht komt. Dat gebeurde vorig seizoen ook, maar dit seizoen niet. Dat is extra opmerkelijk, omdat Rusland de exportheffing op tarwe weer intrekt. Daarom kocht Egypte onlangs weer een grote hoeveelheid tarwe in Rusland."

De EU exporteerde dit seizoen tot en met 12 mei 28,4 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 10,8 procent meer dan dezelfde periode vorig seizoen. De gerstexport bedraagt tot nu toe 8,0 miljoen ton. Dat is 52 procent meer dan vorig seizoen. Vooral China koop veel gerst in de EU, zegt de woordvoerder. "De Chinezen drinken steeds meer bier. China importeert meer gerst en sorghum ten koste van tarwe en mais."

De totale graanexport vanuit de EU bedraagt nu 41,5 miljoen ton. De Europese Commissie gaat in de laatste graanbalans uit van een totale graanexport van 45,6 miljoen ton voor het hele seizoen 2014/2015. Dat is te laag ingeschat, verwacht de woordvoerder. "De EU is momenteel een netto-exporteur van 28,4 miljoen ton graan. Het netto-overschot was vorig jaar in dezelfde week 19,4 miljoen ton. De daling van de eurokoers helpt de export dit seizoen. De EU vestigt dit seizoen een nieuw record voor de graanexport."

Of registreer je om te kunnen reageren.