Akkerbouw

Nieuws 7076 x bekeken 27 reacties

Graan in aardappelopslag mag niet meer

Zoetermeer - Tijdelijke opslag van graan, zaden en peulvruchten mag niet meer in aardappelbewaringen waarin de afgelopen tien jaar het kiemremmingsmiddel chloorprofam is toegepast.

Dat vermeldt de nieuwe telershandleiding Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK). Dit is de belangrijkste wijziging binnen de VVAK ten opzichte van de VVAK van 2014.

De andere wijzigingen binnen de VVAK zijn dat voortaan de Brancheorganisatie Akkerbouw het certificeringsoverleg en het beheer van de VVAK beheert in plaats van het Productschap Akkerbouw. Natregenen van geoogst product mag voortaan ook voorkomen worden door het onder dak te plaatsen. Bij transport over een nat wegdek moet vervuiling (door opspatten) voorkomen worden.

Tot slot mogen bij handmatige oogst van groente geen handschoenen in het product achter blijven.

Afkeur granen

De afgelopen jaren nam de tijdelijke opslag van graan bij akkerbouwers toe. Dit geeft graantelers meer flexibiliteit. Bij mooie dagen kunnen ze dooroogsten, zonder kans op oogstvertraging door filevorming bij graaninnamepunten. De telers storten het graan op het erf of in een schuur. De graancollecteur haalt het graan vervolgens enkele dagen later op. Voordeel voor de graancollecteur is een meer gespreide aanlevering van de graaninname. De meesten telers storten het graan in een veldschuur, maar sommigen deden dat in de aardappelbewaarschuur, ondanks adviezen van de graancollecteurs dat niet te doen.

Afgelopen jaar leidde dat trouwens ook echt eenmaal tot afkeur van een partij tarwe, vertelt Ko Francke, adjunct-directeur van CZAV. Aardappelen mogen 10 ppm chloorprofam bevatten, graan slechts 0,01 ppm, omdat chloorprofam geen toelating heeft in granen. Bij bemonstering bij een graanafnemer bleek een partij graan echter 0,016 ppm chloorprofam te bevatten. Bij track-and-tracing werd dit herleidt naar een graanteler, die zijn graan tijdelijk in een aardappelbewaarschuur had gestort. Francke drukt graantelers daarom ook op het hart graan granen en dergelijke voortaan niet meer te drogen of op te slaan in aardappelbewaringen waar product met chloorprofam is behandeld. Daarmee verlies je de kans op certificering van de VVAK en geeft kans op afkeur van het graan.

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Dat is toch ook wat dat je nog niet eens je handschoenen met de bloemkool mee mag geven. Zijn ze niet vergeten om te bepalen dat onder dak plaatsen tegen natregenen alleen mag als het dak ook waterdicht is?

 • Jan-Zonderland

  @Pinkeltje: je vraagt je toch steeds weer af wat voor geitenbreiers dit soort van regels zitten te bedenken. Nog een paar: Er mag geen pet van de boer in de melktank drijven, lege bierblikjes dienen afzonderlijk van het graan afgeleverd te worden, gebruikt toiletpapier moet ter recycling bij de gemeente worden aangeboden.

 • info36

  We zitten net rond de 4 en 5 mei herdenkingen. Ik verbaas me ontzettend hoe meegaand iedereen is bij al die overbodige gestoorde en steeds gekker wordende regeltjes. In die 75 jaar is er wat dat betreft weinig verandert.

 • trijnie

  Ik vraag mij steeds meer af wat er met het voedsel wordt gedaan....

 • pinkeltje


  Wat er met het voedsel gedaan wordt? Gewoon lekker opeten. Een deel weggooien en een deel omzetten in bio-energie. Op zich niet zo raar dat er eisen worden gesteld aan de opslag van voedsel maar zo af en toe mankeert het wel een beetje aan het gezonde verstand. Ik zou nog wel brood durven eten van tarwe die in de aardappelbewaring heeft gestaan maar als cijfers uitwijzen dat bepaalde gehaltes daarmee overschreden kunnen worden dan is het beter om dat niet te doen. Hoewel je gevoelsmatig zou denken dat er niet zoveel aan de hand kan zijn en ik me ook wel eens afvraag waar de normen op gebaseerd zijn.

 • ohzo

  In de vredesnaam, hoeft niemand meer te werken in NL? Ik stel voor om iedereen weer 60 uur per week te laten werken, is er ook geen tijd voor deze kolder. Of gezinsuitbreiding met minimaal 5 kinderen. Is men aan het einde van de dag zo moe en blij dat er niet meer onzin verkocht hoeft te worden.

 • maatje 1904

  aan welke norm moet import graan voldoen!!!

 • Barneveldsei

  Zou het niet handiger zin om de opslag nat schoon te maken, zijn de verkeerde stoffen ook de loods uit;-)

 • mottonbird

    Gassen met HYDROGEN PHOSPHIDE mag nog wel in de silo ?  als je het over      import hebt !

 • Mels

  Trijnie. Lees nou es en vraag waarom ipv een stomme nietszeggende opmerking. Uitleggen kan ik het je en dat doet het artikel ook al maar ik hoop dat je het zelf uit kan vissen. 

 • gijsbert


  Mogen aardappels wel in een graanopslag??? Lijkt mij ook zo gevaarlijk!! Er zou nog een combine tussen de friet belanden.

 • wartena23

  Een speciaal hiervoor aangebracht vak in de aardappelschuur onder 1 dak is toch zeker wel toegestaan.

 • Eminem2010

  Trijnie ziet weer een moeilijk woord en gelijk denkt ze dat haar voedsel 
  lichtgeeft. 

 • new kids

  wartena23, nee dat mag vast niet. We worden straks verplicht voor ieder gewas een hutje te bouwen. Net als in het dorp bij de mensen achter het huis: Een rommelige bebouwing van diverse schuurtjes.

 • mottonbird

  Nou Trijnie   , ik weet heel goed waar ik het over heb , en collega,s ook !  Er wordt nog volop gegast tegen snuitkevers, en ander gespuis in graan silo,s in het buitenland.  en dat wordt geinporteerd .  Het is weer het alom bekende heiliger dan de Paus getrut in Holland.   En dan is het meeste nog niet eens baktarwe , maar voor veevoer ?
  Chloorprofam is heel wat minder giftig, dan waar ik het over heb Trijnie.  En nu ga je me zeker attenderen op spellings fouten ?  of speltbrood eten ?   gr

 • mottonbird


  Mijn excuses Trijnie,  ik dacht dat ik aangevallen werd !  maar Mels had het over u. Punt is toch dat Choorprofam wel in consumptie aardappelen mag, maar niet in veevoer !  dat is toch wel de achterdeur uit , of niet ?

 • trijnie

  mottonbird, ik heb het niet zo met al die vreemde stoffen.Chloorprofam, het zal wel tegen het kiemen zijn. Gebruiken ze dit ook bij biologisch geteelde aardappels?
  Gelukkig heb ik mijn eigen geteelde aardappels en de uitlopers die er in het voorjaar aankomen snij ik er wel uit.

 • derikx

  zou je als graanteler het risico willen lopen dat je een te hoge MRL chloorprofam in het graan hebt, waardoor de party dient te worden afgekeurd?

 • Mels

  Trijnie. Geweldig. Gelijk de volgende domme opmerking erachteraan. There is no cure for stupid.....but duck tape muffels the sound pretty good. Ik zou zeggen plak duck tape op je toetsenbord want er komt zo ongelovelijk veel dommigheid uit. Als je nou mee wil praten weet dan wel van de hoed en de rand. 

 • Mels

  Deriks. Nee natuurlijk niet. Maar de zinnigheid van regels e.d. mag best in twijfel getrokken worden. 

 • jan10


  Mannen: die C.I.P.C. hoort gewoon niet op graan thuis!!

  Als je het toch zo nodig in je aard. bewaring wilt gooien weet wat voor risico je dan loopt.                                                                                                        

  NIET doen dus!

 • trijnie

  Mels, dat gepraat van jou heeft geen zin. Als je alles zo goed weet, kun je beter uitleg geven dan je ergeren.
  Dan daarbij: wij zijn hier in nederland en hoewel ik je engels wel kan volgen, zou ik je toch willen vragen om het in het nederlands te zeggen. Of ben je dat verleerd?

 • mottonbird

  Volgens mij vinden ze het gewoon fijn in Holland , al die regeltjes  .. ?

 • new kids

  Trijnie, je moet mels even bellen zodat hij je telefonisch kan informeren.

 • agratax2

  @ohzo. Wat bedoel je met 60 uur / week werken? Als dit betekent dat ook deze regelneven zolang bezig moeten zijn krijgen nog meer en nog onnozelere regels. Veel van de regels genoemd in dit artikel, vielen vroeger onder het hoofdstuk Goed Boeren. Mijn voorstel aan de overheid is stuur alle regelneven naar huis met behoud van salaris tot hun dood, dat kost de maatschappij minder dan deze zgn. specialisten laten door regelen. Onze maatschappij is de laatste 40 jaar geent op >wantrouwen< in plaats van >vertrouwen<. Het ergste 'De politiek doet hier ijverig aan mee'.

 • agro1


  ja, de polletiek, zo de waard is, vertrouwt hij de gasten.

 • sjorske

  Hetzelfde geld voor uien bij chloorprofam.
  De toegestane norm staat ook in geen verhouding met aardappels.
  factor 200 verschil 0,05 om 10
  Bouw je een nwe schuur gebruik die dan voor uien of graan etc en bewaard de aardappels in de besmette schuur.

  Vaak bouwt men voor aardappels en gaan andere producten in de oude aardappel bewaring met de gevolgen van dien.
  Eenmaal gegast of gepoederd is en blijft een risico.
  vooral met open houte delen in de schuur. 

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.