Akkerbouw

Nieuws 2301 x bekeken

FAO: overvloed aan graan blijft prijs drukken

Rome – De graanprijzen blijven volgend seizoen onder druk staan. Ondanks dat de graanproductie daalt, stelt de FAO in de eerste prognose die de wereldvoedselorganisatie heeft gepubliceerd voor 2015/2016.

Volgens de FAO is er ook volgend seizoen een overvloed aan tarwe en de voorraden mais en gerst blijven erg groot.

De FAO schat de oogsten volgend seizoen groter in dan de International Grains Council. Bij tarwe gaat de FAO uit van een wereldproductie van 719 miljoen ton, de IGC verwacht 705 miljoen ton. Bij mais voorziet de FAO een oogst van 995 miljoen ton, de IGC van 951 miljoen ton.

Ondanks de gedaalde productie houdt de wereld aan het eind van het nieuwe seizoen grote graanvoorraden over. De FAO schat de eindvoorraad tarwe op 199 miljoen ton (IGC: 194 miljoen ton) en mais op 217 miljoen ton (IGC: 181 miljoen ton).

De voorraden krimpen volgend seizoen wel iets, doordat het graanverbruik toeneemt. Maar de voorraden zijn nog steeds zo groot dat de druk op de graanprijzen blijft aanhouden, stelt de FAO. Veel kopers verwachten een verdere prijsdaling en kopen zo weinig mogelijk graan.

De schattingen voor sojabonen lopen nauwelijks uiteen. De FAO verwacht een oogst van 316 miljoen ton tegenover 317 miljoen ton bij de IGC. De eindvoorraad schat de FAO op 48 miljoen ton en de IGC op 47 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.