Akkerbouw

Nieuws

Eindspurt aardappelprijs

De aardappelmarkt is in de loop van mei opgeleefd, vooral voor fritesaardappelen. De telersprijs is nog niet kostendekkend, het is al heel wat dat er nu vraag is. Toch kan gesproken worden van een lichtpunt.

De prijsstijging komt vooral door gebrek aan vrij verkoopbare aardappelen. Daarvan lagen er medio april al niet veel meer in de schuren. Dat bleek uit voorraadpeiling door de Verenigde Telers Akkerbouw, waaronder veel typische lang-bewaarders zijn. Van de nog ruime voorraad was relatief veel al verkocht. Doordat de groei in de al geplante (vroege) fritesaardappelen niet denderend is, ziet het ernaar uit dat de industrie vrij laat kan overgaan van bewaaraardappelen op nieuwe oogst.

Vroege oogst
Vorig jaar was de aardappeloogst juist vroeg. Weliswaar was hij ook groot, de kwaliteit legt momenteel veel gewicht in de schaal, zowel qua bakwaardigheid als veroudering. Vooral aardappelen die nog een tijdje kunnen meegaan in de bewaring en ook goed blijven bakken, zijn zeer gevraagd. De fritesfabrieken hebben in april een enorm verwerkingsvolume gerealiseerd (347.000 ton). Ongetwijfeld is ook in mei veel grondstof opgesoupeerd. Dat zullen ze willen voortzetten. De waarde van de euro is niet meer zo gunstig als een maand geleden, maar nog steeds een flinke steun bij afzet van frites en dergelijke buiten de EU. De fritesaardappelprijs stijgt nu het snelst in Duitsland.

Goede kwaliteit
Voor export van aardappelen ontstaat er nu meer vraag naar goede kwaliteit voor de tafelmarkt, maar zeker ook bakwaardige partijen kunnen goed geplaatst worden, vooral in Zuid-Europa. Spanje heeft onvoldoende geschikte aanvoer uit eigen regio en het toeristenseizoen staat voor de deur. Vandaar ook de stevige stijging van de exportnotering van de beurs Rotterdam, die specifiek voor fritesgeschikt immers alleen noteert voor partijen geleverd binnen Nederland, België en Duitsland. De revenuen van de prijsverhoging zullen beperkt blijven. Goede, vrije fritesaardappelen zijn nu schaars. Boeren die ze nog hebben, houden ze vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.