Akkerbouw

Nieuws

Egypte koopt goedkope Russische tarwe

Cairo - Egypte betaalt minder dan €200 per ton tarwe in de laatste tender. Dat is de laagste prijs die de grootste tarwe-importeur ter wereld wil betalen in zeker twee jaar.

De laatste importtender had een omvang van 120.000 ton. Het Egyptische staatsinkoopbureau Gasc koos voor aanbiedingen uit Rusland en Roemenië. Er gaat 60.000 ton Russische tarwe naar Egypte voor $194,22 per ton. De andere helft van de tender komt uit Roemenië en daar betaalt Egypte $199,50 per ton voor. Volgens de Egyptische minister van handel Khaled Hanafi is de Russische tarwe zo goedkoop door de koersdaling van de roebel. De goedkoopste Franse tarwe werd aangeboden voor $206. Dit seizoen 2014/2015 kocht Egypte tot nu toe verreweg de meeste tarwe in Frankrijk. In de laatste tender vond Egypte de Franse tarwe blijkbaar te duur.

Egypte kreeg in de tender negentien partijen tarwe aangeboden. Dat is ongebruikelijk veel, meldt nieuwssite Agrimoney. Het is een teken dat er nog veel tarwe op voorraad ligt bij de grote exporteurs. Negen aanbiedingen kwamen uit Rusland. Ook dat is ongebruikelijk veel. Volgens Agrimoney geldt de exportheffing op Russische tarwe niet meer voor deze levering. De Russische overheid schrapt per 15 mei de heffing van minimaal €35 per ton, met een mogelijke herintroductie op 1 juli bij de start van het nieuwe graanseizoen. Analisten verwachten dat de opheffing van de Russische exportheffing de tarweprijs in Europa drukt, omdat Russische exporteurs goedkoper tarwe kunnen aanbieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.