Akkerbouw

Nieuws 2177 x bekeken 2 reacties

'EU exporteert nieuw seizoen minder tarwe'

Brussel – De EU exporteert volgend seizoen minder tarwe. Dat komt omdat de eurokoers stijgt. Bovendien schrapt Rusland de exportheffing vrijwel volledig.

Overheden en marktbureaus gaan in hun prognoses voor volgend seizoen uit van een lagere export. De Europese Commissie voorziet een daling van 12,6 procent. Het Franse marktbureau Strategie Grains verwacht dat de export met 11,2 procent terug loopt. De International Grains Council (IGC) is met een daling van 4,9 procent wat voorzichtiger, net als het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) dat een daling van 5,8 procent verwacht.

EU-tarwe minder aantrekkelijk voor exporteurs

Europese tarwe wordt minder aantrekkelijk voor importeurs omdat de eurokoers stijgt ten opzichte van de dollar. Op 13 april bereikte de euro een koers van $1,055. Vandaag kost een euro $1,139. Dat is een stijging van 8 procent in een maand. Als de eurokoers stijgt, wordt Europese tarwe duurder op de wereldmarkt.

Rusland heeft exportheffing tarwe geschrapt

De export vanuit de EU wordt ook gedrukt omdat Rusland de exportheffing op tarwe opheft. De heffing geldt sinds februari en bedraagt minimaal €35 per ton tarwe om de stijging van de binnenlandse voedselprijzen tegen te gaan. De heffing is vrijdag geschrapt. Het Oekraïense marktbureau UkrAgroConsult verwacht dat Rusland vanaf 1 juli, bij de start van het nieuwe graanseizoen, een heffing instelt van $1 per ton, als de tarweprijs onder de $240 blijft. Het is nog onduidelijk welke heffing geldt bij hogere tarweprijzen. De marktbureaus gaan wel uit van een veel lagere heffing. Daardoor wordt Rusland een geduchte concurrent van de EU op de tarwemarkt.

Laatste reacties

  • agratax2

    Heeft Rusland dan nu zoveel tarwe over dat export de binnelandse voorraad niet in gevaar brengt? Zou Poetin door zijn graanhandelaren tot deze maatregel zijn gedwongen / verleidt omdat hun valuta rekening in de knel komt en daarmee hun import? We wachten af hoe ernstig deze dreiging de Europese boer raakt. 

  • breukers1

    Het lijkt er nu toch echt op dat de laatse weken alles uit de kast wordt gehaald om enig prijsoptimisme voor komende oogst de kop in te drukken. zie blog site  Mts Breukers.nl ' analiseren'.

Of registreer je om te kunnen reageren.