Akkerbouw

Nieuws 1608 x bekeken

Duitsland teelt 20.000 hectare ALS-tolerant koolzaad

Berlijn – Het Duitse areaal Clearfield-koolzaad groeide vorig jaar naar 26.000 hectare op een totaal areaal van 1,4 miljoen hectare koolzaad.

De variëteit is via klassieke veredeling resistent gemaakt tegen het herbicide Clearfield. Het Clearfield-koolzaad kreeg in 2012 een teelttoelating in Duitsland, meldt AgrarHeute. Het koolzaad is bestand tegen de zogenoemde ALS-onkruidbestrijdingsmiddelen.

Duitsland verleende in 2000 een teelttoelating aan Duo-mais, dat bestand is tegen cycloxydim. De ExpressSun-zonnebloem is bestand tegen tribenuron. De herbicideresistente mais en zonnebloemen worden volgens AgrarHeute veel minder geteeld in Duitsland dan het Clearfield-koolzaad. De tolerantie zit van nature in de planten. Daarom valt de techniek niet onder de regels voor genetische modificatie.

Veredelingsbedrijven werken ook aan suikerbieten die bestand zijn tegen de ALS-onkruidbestrijdingsmiddelen. KWS Saat kweekte een biet die bestand is tegen een nieuw onkruidbestrijdingsmiddel van Bayer CropScience. De bedrijven hopen dat de ALS-tolerante biet in 2018 op de markt komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.