Akkerbouw

Nieuws 9 reacties

Duitsers gebruiken liever kunst- dan dierlijke mest

Oosterbeek – Duitse akkerbouwers gebruiken liever kunstmest dan dierlijke mest vanwege de geuroverlast en omdat ze niet meer gewend zijn om met dierlijke mest te werken. Dat zeggen Duitse mestspecialisten tijdens het tweede Duits-Nederlandse Landbouwforum in Oosterbeek, waar mestbeleid op de agenda staat.

In Duitse akkerbouwgebieden wordt nauwelijks dierlijke mest gebruikt. "In deze gebieden is de samenleving niet meer gewend aan de geur van dierlijke mest. Dat wordt ook niet geaccepteerd en dus kiezen akkerbouwers voor kunstmest", aldus een mestspecialist van het Duitse landbouwministerie. Daarnaast zijn de gebruiksnormen beperkt en kan met kunstmest nauwkeuriger bemest worden, waardoor akkerbouwers hiervoor kiezen. Ook missen de akkerbouwers de ervaring en methodes om de dierlijke mest nog uit te rijden. "In het grensgebied met Nederland wordt de mest door Nederlandse loonwerkers gratis uitgereden. Als dat ook in de akkerbouwgebieden zou gebeuren, zal er ook meer belangstelling zijn", verwachten de mestspecialisten.

Uit een presentatie van Martin Kücke van het Instituut voor plantenteelt en bodemkunde blijkt dat in Duitsland het nitraatgehalte in het grondwater in veel gebieden ruim boven de norm van 50 milligram nitraat per liter zit. Gemiddeld scoort Duitsland slechter dan Nederland. Volgens Kücke is het ook niet haalbaar om de norm overal in Duitsland te behalen.

Jaap Uenk, voorzitter van Cumela stelt voor om samen met Duitsland een kenniscentrum op te zetten zoals het Vlaamse expertisecentrum mestverwerking, om kennis te delen en uit te wisselen. Ook in Duitsland zijn bijvoorbeeld problemen met de vergunningverlening voor mestverwerkingsinstallaties of mestopslag.

Laatste reacties

 • kuiken007

  als cumela zich er mee gaat bemoeien zullen er eerst wel weer dure vergisters komen zodat alles weer duur en onwerkbaar wordt!!!

 • Elevage

  ze missen de ervaring met het uitrijden van vast mest.........
  waar gaat het naartoe met de agrarische sector, het wordt een kruising tussen een laborant en een administratiekantoor

 • joohoo

  Je moet er geen mest naar toe brengen maar de koe met de boer!!.

 • Zuperboer

  #Elevage: Thumb Up

 • agro1


  boeren is administratie. groeien doet het vanzelf en de akkerbouwproducten brengen amper de kosten op. komop, jongelui, we gaaaaan ervoor!!!!!! waarom moeilijk doen met niet gestandaardiseerde dierlijke mest. beter gewoon wel gestandaardiseerde, propere en voorspelbare, desnoods naar wens samengestelde minerale mest gebruiken. dus. zo zal de takomst der uut ziene.

 • peter85

  Wat een dom gelul. Ben zelf boer in Duitsland. Mest is een zeer gewild product hier. Maar in de akkerbouwgebieden moeten ze goed geld betalen om mest te ontvangen. In Oost-Duitsland betalen ze tot 20 euro per ton voor kippenmest. Als akkerbouwer in Nederland krijgt men geld toe. 

 • husky

  de foto is niet van een duitse akkerbouwer:-)
  maar van familie Ebben uit het brabantse Groeningen

 • pinkeltje


  Gaat er gewoon om wat het kost en wat het opbrengt. Als het financieel aantrekkelijk is dan weet de Duitse akkerbouwer opeens weer heel erg snel hoe je mest op het land brengt. Zo spannend is dat allemaal niet. En waarom zou het in Duitsland niet haalbaar zijn om de norm van 50 milligram te halen? Naar ik aanneem omdat ze geen genoegen wensen te nemen met minder opbrengst? Als we in Nederlands maximale opbrengst centraal stellen dan is er ook geen enkele bemestingsnorm haalbaar.

 • new kids

  Zoals 007 al zegt:
  zeker niet met cumela wat doen, want die gaan puur voor het eigenbelang en jagen de landbouwsector graag op kosten.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.