Akkerbouw

Nieuws 886 x bekeken 1 reactie

Calciumopname gewas sterk afhankelijk van water

Wageningen – De calciumopname van een gewas is sterk afhankelijk van water. Dat meldt onderzoekslaboratorium BLGG AgroXpertus.

De hoeveelheid neerslag en het vermogen van de bodem om water vast te houden hebben direct invloed op de opname  door het gewas.  Bij een tekort aan water kan er minder calcium worden opgenomen door de plant. Te weinig calcium in de plant kan al snel tot gebreksverschijnselen leiden. Bij aardappelen is in veldproeven gezien dat bij een afname van de beschikbare hoeveelheid calcium, de aardappelen meer last hadden van interne kwaliteitsproblemen, de zogenoemde bruine harten. Bij een tekort aan water is het de zaak om voldoende water aan te voeren door middel van beregening. Het lastige hierbij is om te bepalen hoeveel water gegeven kan worden. Om te bepalen hoeveel water moet worden gegeven, zet BLGG op de onderzoeksverslagen BemestingsWijzer en BemestingsMonitor de pF-curve van het betreffende perceel. Hierin wordt weergegeven hoeveel water de grond vast kan houden en hoeveel de teler dus maximaal kan geven.

Eén reactie

  • annevandermeer1

    Reactie „Calciumopname gewas sterk afhankelijk van water”

    In dit artikel wordt door BLGG Wageningen vastgesteld dat het beregenen van aardappelen zeer belangrijk is om kwaliteitsproblemen te voorkomen. Voor mij is dit heel schrijnend om te lezen daar al vanaf 2005 in grote delen van Nederland een verbod geldt voor het beregenen met oppervlaktewater in verband met het risico op bruinrot. Dit verbod geldt ook voor het gebied waar ik woon.

    Er is echter al in 2003 een systeem ontwikkeld waarmee vanuit oppervlaktewater beregend kan worden zonder bruinrotgevaar. Uit alle uitgebreide laboratoriumtesten die gedaan zijn door de PD en de NAK is gebleken dat 100% van de bruinrotbacterie dood is nadat het water de beregeningshaspel verlaat (door het injecteren van het ontsmettingsmiddel Clamarin 150 hetgeen een erkend gewasbeschermingsmiddel is). Terwijl alle lichten op groen leken te staan werd e.e.a. alleen maar ontmoedigd door het jarenlang steeds maar weer eisen van nieuwe testen. Het systeem kwam glanzend door alle testen heen maar een officiële goedkeuring bleef uit (om wat voor, waarschijnlijk politiek correcte, reden dan ook). Ze lieten ons in de kou staan maar komen nu doodleuk met “doorbrekend” nieuws dat het aanvoeren van voldoende water zeer belangrijk is. Ja, dat was ons allang duidelijk. Frustrerend en teleurstellend.

Of registreer je om te kunnen reageren.