Akkerbouw

Nieuws 2912 x bekeken 8 reacties

'Beschikbaarheid middelen komt in gevaar'

Den Haag - Belangenorganisatie voor de gewasbeschermingsmiddelenindustrie Nefyto pleit voor een brede maatschappelijke dialoog over gewasbescherming.

Dat zegt Maritza van Assen, directeur van Nefyto in een interview met weekblad Boerderij. Het liefst zou Van Assen zien dat er een eind komt aan de in haar ogen ongefundeerde discussie over de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Een grote angst van de Nefyto-directeur is dat gewasbeschermingsmiddelen in constant negatief daglicht komen te staan. Van Assen: "Tot nu hadden gewasbeschermingsmiddelen het voordeel van de twijfel. Dat zien we nu ondermijnd worden. Niet dat het nu al zover is, maar er kan een situatie ontstaan dat de industrie zich serieus gaat afvragen of ze de investering nog wel kan of wil doen om een middel op de markt te brengen. Dan heeft de consument een probleem doordat het ruime aanbod van groenten en fruit en sierteeltproducten in gevaar komt. En ook onze boeren en tuinders. We zien nu al dat telers klagen over te beperkte beschikbaarheid van middelen en dat de kwaliteit hier en daar onder druk staat."
Maar die geest komt voorlopig niet meer in de fles, realiseert Van Assen van Nefyto (Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie) waarin de agrochemische industrie is verenigd zich terdege. "Er zal altijd wel enig wantrouwen blijven, dat hoeft niet erg te zijn, dat houdt alert."
Om toch uit die negatieve spiraal te komen roept Van Assen op tot een brede dialoog over plantgezondheid en gewasbescherming. De Nefyot-directeur heeft de eerste positieve reacties al gehad op de oproep: eerst van staatssecretaris Dijksma en daarna vooral van organisaties die voor zichzelf een rol zien in het faciliteren van de dialoog.
Van Assen: "De middelen zijn absoluut onmisbaar voor de land- en tuinbouw. Tegelijk moeten we met telers de discussies aangaan over oneigenlijk gebruik in bijvoorbeeld de sierteelt. We moeten natuurlijk alleen toegelaten middelen gebruiken."

Lees meer hierover in Boerderij weekblad van deze week

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  Beste Maritza, als de agro-chemie niet tijdig inspeelt op het sterk groeiende verlangen van de consument naar voedingsmiddelen die vrij zijn van residuen van bestrijdingsmiddelen zal het haar net zo vergaan als Agfa-Kodak die de opkomst van de digitale fotografie niet zagen aankomen.

 • koestal

  Nu al veel diefstal van gewasbeschermingsmiddelen in Groningen,straks ook diefstal van kunstmest voor andere doeleinden !

 • vannoord

  Beste Henk, u maakt een byzondere vergelijking. Het 1 is mogelijk, het andere een must. Voedselveiligheid staat hoog genoteerd. Hierop wordt streng gecontroleerd. De producent wil ook graag besparen op zijn middelen want de kosten zijn hoog. Echter de kostprijs laag houden lukt door de massa en bij massa ben je zo nu en dan middelen nodig. 

 • henk 60

  Beste henk ga jij niet naar de dokter als je ziek bent? En wat krijg je dan?
  Zie zelf de realiteit onder ogen. We kunnen niet meer zonder als we alle mensen willen voeden. Of vindt jij dat er maar een paar miljard moeten honger leiden?

  Bovendien was het tot nu zo dat er veel met LDS werdt gedaan dat is goed voor het mileu en de kosten. LDS wordt echter door de overheid (CTGB) zo goed als onwerkbaar gemaakt. We zijn dus al jaren opweg naar minimaal gebruik.
  Zo veilig als nu was het nog nooit.

 • JanWillemNatuur

  De huidige productiewijze gebaseerd op kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen leidt tot kwalitatief steeds mindere producten, omdat ze niet op een levende bodem geteeld worden. Ik begrijp dat een discussie over de gewasbeschermingsmiddelen gevraagd wordt, maar dat deze onmisbaar zijn is een niet bewezen opmerking. Als we meer met de natuur mee gaan telen ipv ertegenin, dan blijkt polycultuur hogere opbrengsten te genereren dan monocultuur. Een aantal langer (20 jr) bestaande terreinen in Australie, Engeland en andere landen levert een enorme diversiteit en kwantiteit
  aan opbrengsten en vragen weinig onderhoud en al helemaal geen kunstmest: de natuur zorgt zelf voor natuurlijke bemesting. Permacultuur vormt een hoopgevend antwoord op de impasse waarin de agroindustrie zich in bevindt.

 • ikkethuis

  janwillemnatuur, ik weet niet of u praktijk ervaring heeft, maar ik wel. Als je weinig gewasbeschermingsmiddelen wilt gebruiken(wat iedereen wil), moet je over een breedt pakket middelen beschikken, zodat je het juiste middel kunt pakken, maar ook af kunt wisselen. Je moet in het voorjaar (nu) eens kijken naar percelen voordat er met middelen gespoten wordt, hoeveel onkruid er staat, je zou er toch niet aan moeten denken daar met een schoffel aan de gang te moeten.

 • Post

  Voor de mensen die nog eens een uurtje over hebben.
  Zoek op jou tube maar eens naar Gabe Brown. Dit is een boer in amerika die schijnbaar al meerdere jaren zonder kunstmest en bijna zonder GBM prima opbrengsten haalt. Ik heb een paar van zijn seminars beluisterd en moet zeggen dat het zeer te moeite waard is.
  Ik wil het verhaal van Jan Willem daarom ook best geloven.

 • joohoo

  Zoder gewasbeschermingsmiddelen is er geen voedsel voor de helft van de wereld bevolking.Voedsel veiligheid die wordt afgedwongen is schijnveiligheid en leid tot constand achterom kijken met als gevolg dat je niet ziet waar je loopt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.