AkkerbouwNieuws

België onderzoekt teelt quinoa

Brussel – Het areaal quinoa groeit in België dit jaar naar 110 hectare. Vorig jaar werd het Zuid-Amerikaanse gewas op 10 hectare geteeld in Wallonië, meldt het Vlaamse Informatiecentrum voor Land- en Tuinbouw (Vilt).

Voor Vlaanderen wordt dit jaar een areaal van 20 hectare voorzien. Het is voor het eerst dat quinoa wordt geteeld in Vlaanderen. Er doen drie instituten experimenteel wetenschappelijk onderzoek naar de quinoateelt. Akkerbouwer Marc Verhofstede in Zulte zaaide 1 hectare quinoa voor Quinobel. Dat is een organisatie die opgericht werd door studenten van de universiteit in Louvain-La-Neuve met als doel een lokale productieketen voor quinoa van de grond te tillen.

Quinoa is een interessant gewas, zegt François Gilbert de Cauwer, oprichter van Quinobel. “De akkerbouwer kan zijn vruchtwisseling verbreden. En de prijs van quinoa is de laatste drie jaar zowat verdubbeld naar ongeveer €13 per kilogram. Ook voor de menselijke consumptie is het een interessant graan. Het bevat geen gluten maar wel veel vitaminen en mineralen. Het is gezond.”

Het onderzoeksinstituut ILVO coördineert de demovelden en het wetenschappelijk onderzoek. Er zijn twee demovelden aangelegd in Vlaams-Brabant en in Zwalm.

Het ILVO onderzoekt het ideale zaaitijdstip en doet een bemestingsonderzoek, waarbij op drie rassen verschillende doseringen stikstof op verschillende tijdstippen worden toegediend. Het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) voert een herbicideproef uit. Er is geen enkel bestrijdingsmiddel goedgekeurd om quinoa onkruidvrij te houden. Het onderzoeksinstituut Inagro in Rumbeke-Beitem test de mechanische onkruidbestrijding in quinoa.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin