Akkerbouw

Nieuws 3376 x bekeken 13 reacties

'Aardappelverwerkers hebben telers dichtbij nodig'

Wageningen – Zonder aardappelteelt verdwijnen de verwerkende sector en de handel uit Nederland. Een nauwe samenwerking tussen telers en de rest van de keten is van essentieel belang.

Dat stelt het onderzoeksinstituut LEI (WUR) in een rapport over het agrocluster.  Het LEI concludeert dat als de aardappelteelt sterk slinkt, dat dan de hele aardappelketen wordt ondermijnd. "Afname van de teelt zal doorwerken in de gehele keten", schrijven de onderzoekers in het rapport. "Als een significant deel van het areaal elders wordt geteeld, wordt de afstand tussen teelt en pootgoedhandelshuis, verwerker van industrie- of zetmeelaardappelen of de handel van tafelaardappelen groter. Dan zullen de afnemers van aardappelen hun kernactiviteiten mee verplaatsen in de richting van de nieuwe teeltgebieden."

Het LEI schat dat bij een kwart minder pootgoedareaal de kernactiviteiten van de handelshuizen kunnen verschuiven naar Frankrijk, de belangrijkste concurrent. Verschuiving van de teelt van industrie- en zetmeelaardappelen naar andere landen leidt niet direct tot verplaatsing van de verwerking, stellen de onderzoekers. "Maar dat gebeurt wel op termijn in samenhang met het investeringsritme van de fabrieken."

Volgens het LEI is de aanwezigheid van de teelt belangrijk voor innovaties in de hele aardappelketen. "Door de nabijheid van de primaire sector, kunnen ontwikkelingen worden getest op primaire bedrijven. Enige kritische omvang van de primaire sector is daarbij noodzakelijk, maar deze omvang is moeilijk te kwantificeren."

Laatste reacties

 • marc47


  Als ze ons een deftige prijs betalen gaan wij niet minder telen, maar als ze blijven mieren en klieren en centenneuken zal het vanzelf minder woreden ...

 • eenvoudige boer


  Ze maken het ons wel moeilijk. De vta zegt dat we minder ha moeten telen en de industrie wil meer. Gelukkig bepalen we dat gewoon zelf.

   

 • agro1


  de omvang zal beslist moeilijk te kwantificeren zijn, evenals de omvang van de verliezen, maar met 15% minder bieten hoeft niemand zich zorgen te maken over het areaal. als het weer tegenzit, zal de aardappelhoop ook weer wel rijkelijk hoog zijn, met een navenant lage prijs. ja, de vloek van de kilo's.

 • agratax2

  @agro1. De vloek van de kilo's is te sturen, maar dan moeten de telers zich verenigen en de fabriek bereid zijn samen te werken met de telers en het risico durven nemen, dat er eens wat minder aardappelen zijn en de heren dus niet kunnen putten uit een zee van Vrije aardappelen om zo de vaste telers de klem op de neus te zetten .m.b.t de kwaliteit en maatvoering etc. Het eerste wat de industrie moet doen is een fatsoenlijke prijs geven voor een fatsoenlijke kwaliteit, zodat zij minimum afval / uitschot hebben en de boer een hectare omzet heeft, waar hij een zak met mayo aan overhoudt. Het zal voor de heren frite bakkers even slikken zijn, maar als de telers laten weg kwijnen zullen ze elders moeten shoppen en of daar boeren zijn die zich laten verleiden tot de teelt wetende hoe hun collega's het hier is vergaan, valt de betwijfelen.

 • info36

  In Nederland zit er bij de meeste boeren nog genoeg kapitaal. Ik verbaas me elke keer voor welk bedrag per kg. men toch de handtekening zet. Dus da5t zit wel snor voor de industrie.

 • agro1


  nooit van nvwa gehoord???

 • Zandboertje

  waarschijnlijk bedoel je NMA

 • Groteherm

  Waarschijnlijk bedoel je de ACM, de Autoriteit Consument en Markt -:)

 • marc47


  Waarschijnlijk BWIZGW;  boer wil in 't zak gezet worden

 • henk 60

  Nou kom maar op met een kontrakt zou ik zeggen. Voor 20 cent de kilo en dan leveren in maart/april kunnen ze mij bellen.

 • mottonbird

  Al wat gehoord ? 

 • henk 60

  wat denk je nou zelf

 • mottonbird

  Emigreren !

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.